Fridays for Future i Greta Thunberg són dos noms que van de la mà. L’agost de 2018, Thunberg, amb només 15 anys, es va asseure al davant del parlament d’Estocolm, a Suècia, per protestar per la falta d’acció dels governs en relació amb la crisi climàtica.

Amb l’etiqueta #FridaysforFuture, la seva protesta es va fer viral i va iniciar un moviment, liderat per gent molt jove, que el passat 15 de març va convocar una vaga mundial per visibilitzar aquesta problemàtica i reclamar mesures urgents.

Arran d’aquesta vaga mundial, un grup de joves tarragonins, molts d’ells tenen entre 15 i 18 anys, es van començar a trobar per tal que la ciutat també tingués col·lectiu Fridays for Future. Des de llavors, es troben setmanalment i organitzen concentracions cada divendres i també nombroses activitats relacionades amb l’emergència climàtica.

Teresa Méndez, de només 15 anys i membre de l’organització, explica que un dels primers passos que poden fer els ciutadans a nivell particular per combatre la situació és consumir menys i limitar l’ús de plàstics d’un sol ús o, en el cas que no sigui possible, reutilitzar-los i reciclar-los. “Si no fem res, el 2050 hi haurà canvis irreversibles en el nostre planeta i ja no hi serem a temps”, explica Méndez.

Un dels principals objectius del moviment impulsat per Thunberg és aconseguir que els governs controlin els nivells de Co2 a l’aire, rebutgin els combustibles fòssils i els gasos d’efecte hivernacle i que promoguin l’ús del transport públic elèctric.

Com Méndez, molts dels membres de Fridays for Future, fa un any no tenien gaire idea de tot allò que podien fer per millorar la situació climàtica. “Em vaig començar a informar per internet i vaig proposar als meus pares que apliquèssim a casa alguns hàbits de consum nous i els va semblar bé i lògic, ja que no necessitem comprar tantes coses”, explica Méndez.

Actualment, el grup de Tarragona està treballant per tal de decidir quin tipus d’accions es duran a terme els próxims mesos. Ara per ara, es pot seguir la seva activitat en una pàgina de Facebook i al seu perfil d’Instagram.

Text: Laia Díaz
Fotografies: Cedides