A mitjan mes de juliol es presentava a Tarragona l’associació Todos En Azul, una entitat que vol vetllar per millorar la vida de les persones que pateixen Trastorn de l’Espectre Autista (TEA). Tres mesos després han aconseguit omplir els comerços del barri de Torreforta de pictogrames.

Un dels seus objectius quan es va crear era omplir la ciutat de pictogrames, un recurs que usen habitualment els nens i nenes amb TEA per comunicar-se en el seu ambient familiar i escolar.

Es tracta de la iniciativa Entén la teva ciutat amb pictogrames, a través de la qual l’entitat vol posar pictogrames en establiments comercials i espais públics de Tarragona. El seu president, Juanjo Caravaca, explica que per a les famílies amb infants amb TEA “és molt important poder anticipar-se i explicar-los on van perquè estiguin tranquils”.

Així doncs, aquestes darreres setmanes, membre de l’entitat i voluntaris han estat instal·lant pictogrames a molts comerços del barri de Torreforta i aviat començaran a posar-los en establiments de La Granja, Bonavista i Campclar. “Els barris de Ponent ens estan servint de prova pilot, però la idea és estendre-ho a tota la ciutat”, assegura Caravaca.

Com a experiència personal, Caravaca explica que els pictogrames són la millor manera de comunicar-se amb el seu fill de 5 anys amb TEA. “El meu fill no parla i des de ben petit que usem els pictogrames per dir-li que s’ha de rentar les dents o que és hora de sopar, així que tenir-los també al carrer ens ajudarà molt a fer-li la vida més senzilla”.

El disseny dels pictogrames el fa l’entitat ARASAAC, que els cedeix gratuïtament. De fet, hi ha molts centres d’educació especial de la ciutat, com ara La Muntanyeta o l’Estela, que fan servir aquests mateixos dibuixos amb els seus alumnes. “La idea sorgeix per ajudar nens amb TEA, però també ajudarà a nens amb altres transtorns i, fins i tot, també pot servir per gent gran amb Alzheimer, ja que el principal objectiu és facilitar la comunicació a tothom”, explica Caravaca.

Què és el TEA?

Segons la definició del diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) el TEA, o transtorn de l’espectre autista, és un trastorn del neurodesenvolupament que es manifesta des de la primera infància. Es caracteritza per un dèficit persistent en les habilitats socials i comunicatives no atribuïble a un retard del desenvolupament i també per patrons de comportament, interessos o activitats restringits i repetitius.

Text: Laia Díaz
Fotografies: Todos En Azul