BlocEducació

Jugar com a la plaça del poble

L’associació Tecletes i l’IMET treballen de bracet dues iniciatives perquè les famílies amb nadons i infants gaudeixin de temps de qualitat al Parc de la Ciutat

04/11/2022

Fa poc més d’un any, el pedagog italià Francesco Tonucci, considerat un dels majors experts en l’educació infantil, expressava en una visita a Tarragona que “cal viure l’experiència fonamental del joc, només amb els vostres amics i en un espai que hàgiu triat vosaltres”. Per a ell, els carrers i les places han d’esdevenir un espai públic per jugar. Amb aquesta precisa idea, i amb l’objeciu de gaudir de temps de qualitat amb els fills i filles i que esdevingui un punt de trobada amb altres famílies, han nascut l’Espai Nadó i l’Espai Familiar, presentats recentment per l’associació Tecletes Mares de Tarragona i coorganitzats amb l’Institut Municipal d’Educació (IMET).

Una experiència familiar

Després de diverses sessions, la presidenta de Tecletes, Judit Montserrat, ja ho considera “tot un èxit d’afluència”. El projecte neix després de plantar la llavor amb la iniciativa La Parquinta, l’any 2021. “Arran de la pandèmia les famílies buscàvem espais de trobada entre nens i nenes i vam fer aquests encontres al Parc de la Ciutat”, expressa Montserrat, la qual afegeix que “volíem simular la plaça del poble dins del municipi”. Ara, doncs, amb l’Espai Nadó i l’Espai Familiar es pretén seguir amb aquest objectiu tot deixant clar “que no és una activitat extraescolar”.

L’Espai Nadó, que té lloc els divendres de 10.30 a 12.30 hores, està ideat perquè el gaudeixin un dels dos progenitors que en aquell moment es troba de baixa maternal o paternal. “Molts cops venen els pares amb el seu nen o nena o, fins i tot, els avis”, afirma la presidenta de Tecletes. Per altra banda, l’Espai Familiar està dedicat a infants d’una edat més avançada, de dos a set anys, en horari de tarda, els dijous de 17 a 19 hores. La Judit Montserrat creu que “és bonic dedicar exclusivitat al teu nadó durant el matí o fruir d’una trobada familiar a la tarda després d’una jornada laboral”.

Amb els més petits, les activitats es troben centrades en la música com a eix central, tot i que també es fan tallers de tipus sensorials. Experimentar amb textures o pintar, per exemple. Així mateix, l’Espai Nadó també serveix “d’excusa per ser un punt de trobada per exposar les inquietuds de les mares”. Per altra banda, amb els més grans tindran lloc activitats com la creació de minimons, lectura o tallers diversos. A més, pretenen que la iniciativa serveixi per a altres entitats amb les quals comparteixen valors com l’ecologia o l’economia circular “perquè puguin connectar amb els nens i nenes”. Una experiència, però, que no volen separar per edats, malgrat que existeixen dues tipologies d’activitat ben diferenciades. “Mai direm que no pot entrar un nen més gran a l’Espai Nadó i a la inversa. Tothom és benvingut”, diu la Judit.

El Parc de la Ciutat, un pulmó verd a la ciutat

Per què al Parc de la Ciutat? La Judit Montserrat ho té clar: “volem visibilitzar les zones lúdiques de la ciutat”. Tecletes referma la teoria de Francesco Tonucci, el qual expressa que “els espais que ocupen els nens són segurs per si sols”. Des de l’associació consideren que “si es gaudeix d’una programació cultural al parc, un dels pulmons verds tarragonins, la gent fruirà amb les propostes i la resta passarà per si sol”. Per la tarragonina, el Parc de la Ciutat “és un tresor per xalar en família en un entorn segur i que cal reconquistar omplint-lo de nens i nenes, jocs i famílies”.

L’Institut Municipal d’Educació de Tarragona (IMET) i l’associació Tecletes Mares de Tarragona van signar la passada setmana un conveni de col·laboració per coorganitzar els dos projectes esmentats. La intenció entre ambdues parts no és altra que “crear a Tarragona un espai que fins ara no existia”. Per ara, i en paraules de Judit Montserrat, la ciutadania “ha tastat la proposta i li ha agradat”. A més, l’IMET proporciona la sala polivalent en cas que hi hagi alguna inclemència i posa a l’abast de Tecletes els seus professionals. És el cas del dia en què es va preparar aquest article, en què el vent que bufava a la ciutat va fer traslladar les activitats en el recinte tancat.

Tecletes va néixer l’any 2008. La Judit ho resumeix com “una organització de famílies liderada per mares amb l’objectiu de trobar espais d’oci compartit”. En definitiva, pares i mares que volen estar amb els seus fills i filles tot gaudint de la cultura a la ciutat. Actualment, disposen de diversos projectes pensats “per reivindicar que qualsevol cosa es pot fer amb els més menuts”. D’aquesta forma, l’activitat de Tecletes es pot dir que mai s’ha aturat. Des de sortides a collir olives, la verema o Sant Jordi, passant pel festival Minipop o les festes de Nadal. “Tot el que té a veure amb cultura pensada perquè els nens hi puguin anar, allà hi som nosaltres. Cal continuar apostant perquè Tarragona sigui una ciutat amable”, conclou Montserrat.

Text i imatges: Josep Gallofré1 Comentari

  1. Sonia
    06/11/2022 Respon

    Hola me agradaría mes informacio sobre el espai familiar on es fa y si hi ha lloc en els barris ja que son de sant Salvador.

Deixa un comentari