El pedagog italià Francesco Tonucci és considerat un dels majors experts en l’educació infantil. Ha impulsat molts projectes al llarg de la seva vida relacionats amb la defensa dels drets dels infants i el foment de la seva participació en la vida pública. L’home de la doble personalitat, la seva i la del dibuixant Frato, va mantenir una trobada aquest passat dissabte, 16 d’octubre, amb els membres del Consell d’Infants Municipal de Tarragona al Saló de Plens.

Els nens i nenes de 5è de Primària a 1r de Batxillerat de les diverses escoles de Tarragona han exposat a Tonucci les seves preocupacions i necessitats al voltant en el marc del Consell d’Infants, del qual el pedagog italià n’és un dels impulsors. “Soc un lladre de les paraules dels nens”, expressava Francesco Tonucci a l’inici de la seva intervenció. Així, recordava als joves que omplien el Saló de Plens que “vosaltres sou els que ens feu tornar a la infància i, per tant, heu de tenir la força i el valor de dir el que penseu, així com protestar quan calgui”.

La importància de l’espai de joc

Els nens i nenes presents han parlat de diversos valors com el de tenir una educació justa o de la necessitat de comptar amb més espais de joc, entre d’altres. En aquest sentit, Tonucci ha refermat que en molts casos “els pares i mares pensaven que després de menjar i fer els deures el temps dels nens era perdut i no interessava a ningú”. Una afirmació que desfeia el pedagog italià a continuació: “Cal viure l’experiència fonamental del joc, sense cap adult, només amb els vostres amics i en un espai que hàgiu triat vosaltres”.

Un moment del Consell Municipal d’Infants celebrat aquest passat dissabte

L’italià refermava que havia tingut “una infància feliç, perquè vaig jugar molt i ho continuo fent”. D’aquesta forma, doncs, Tonucci considerava que havia viscut dins d’una Ciutat dels nens (un dels seus majors projectes). Recordava que quan era petit tenia tres mons: la família, l’escola i el carrer. Aquest darrer era per ell “l’espai públic, el joc”. “Els meus amics eren els companys de la tarda, no els de l’escola”, deia.

El naixement de Frato

Francesco Tonucci també és Frato, nascut al cor i al cap del mestre en els seus dibuixos. A partir de les seves vinyetes vol deixar clar als adults que la millor sortida vers el futur “són els nens i nenes, els homes i les dones del demà”. Pretén mirar al món amb ulls de nen i donar-los veu. “Alguns cops els meus dibuixos són un invent meu, però en repetides ocasions són fets reals que he vist o he escoltat”, explicava.

L’investigador s’ha sorprès d’un canvi important en la “qualitat d’observació dels seus dibuixos”. Valorava el fet que “malgrat que estiguin fets per a adults, els suggeriments dels més joves, m’omplen”. “Escoltant-vos continuo aprenent dia a dia i tinc material per seguir reproduint vinyetes”, animava Frato als nens i nenes. De fet, les il·lustracions de l’italià neixen en el seu moment “com una protesta d’un nen que va patir el funcionament de l’escola”.

Preguntat pels joves del Consell Municipal d’Infants sobre la millora de l’educació, Francesco Tonucci ha evidenciat que el primer que manca “és escoltar els nens i nenes i fer-los protagonistes de la seva educació”. Durant la intervenció ha fet referència a l’article 29 de la Convenció dels Drets de la Infància de 1989: “Diu que l’educació dels joves ha d’estar encaminada a desenvolupar la seva personalitat, aptituds i capacitats fins al màxim de les seves possibilitats. Això significa que l’àmbit educatiu ha d’afavorir el que més t’agrada”.

Signatura del llibre d’honor de l’Ajuntament per part de Tonucci

Per últim, Tonucci ha fet una crida als participants del Consell Municipal d’Infants: “Si tota l’experiència viscuda gira al voltant d’un adult, sigui el vostre pare o mare, entrenador o mestre, malament. Us demano que sortiu i que us ho deixin fer, sempre parlant com un fet d’amor i de confiança”.

Els nens i nenes del Consell d’Infants participaran en la confecció del POUM

Per la seva banda, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha agraït la presència de Francesco Tonucci en el Consell Municipal d’Infants. Ricomà ha anunciat que la confecció del nou POUM comptarà amb l’opinió dels membres de l’ens infantil. “Volem una ciutat feta des de la mirada de tots i totes, inclosa la dels nens i nenes”, ha dit el batlle.

En el seu torn, el conseller de Cultura, Manel Castaño, ha posat èmfasi en la presència de Tonucci, ja que “va ser de les primeres persones que defensava una representació de nens i nenes al consistori”. L’acte s’ha clos amb l’entrega al professor italià del pin del Consell d’Infants, la signatura del llibre d’honor de l’Ajuntament i una foto de família.

Text i imatges: Josep Gallofré