Els Portants de l’Aigua ja ho tenen tot a punt per carregar l’aigua des de l’ermita de Sant Magí de la Brufaganya fins a Tarragona. Ho fan en un any especial per a l’entitat, ja que es compleixen trenta anys de la celebració tal com es coneix el dia d’avui.

Els membres dels Portants de l’Aigua es retrobaran a la capella de les Fonts de la Vall de la Brufaganya el 16 d’agost, per iniciar la sortida a la Baixada amb carros i cavalleries fins a la ciutat. L’Adolf Quetcuti és un dels membres veterans de l’associació i, un any més, no es vol perdre aquesta memorable cita de les festes de Sant Magí. Per a ell, el fet d’arribar amb l’aigua de la Brufaganya el 18 d’agost és un sentiment “de servei a la ciutat”. “Si no tinguéssim l’aigua de Sant Magí o es perdés la possibilitat de baixar-la per falta de voluntat seria un desastre”, admet, i fa valdre el fet que “gent voluntària tingui la capacitat de fer-ho any rere any”.

Una baixada amb carruatges, des de 1993

La Baixada de l’Aigua de Sant Magí es pot dir que és un dels actes amb majúscules de les festes. En els seus inicis, els pagesos anaven a buscar l’aigua de Sant Magí com a forma de benedicció, trigant fins a tres dies. “Ara estem un dia i mig a fer la baixada”, detalla Quetcuti. A partir de l’any 1956 la Baixada es va motoritzar, amb els vehicles de diversos empresaris de la ciutat. Així va ser fins als anys noranta, quan moltes de les famílies vinculades van proposar fer l’entrada amb carruatges i cavalls a Tarragona. L’any 1993 va ser la primera baixada d’aquest tipus, una data que es commemora enguany amb aquests trenta anys.

Adolf Quetcuti i el seu fill, entrant al Pont d’Armentera

L’Adolf hi participa des de l’any 1986. Recorda que la Baixada “era un cúmul de sorpreses, tot dormint amb tendes de campanya a la Brufaganya”. Tot això, treu pit d’aquelles fites, ja que “tot el que vam fer durant aquells temps ha servit durant aquests trenta anys. Es va fer una molt bona feina pel que fa a aturades i avituallaments”.

Una tradició que va de generació en generació

Pels Portants de l’Aigua hauran passat entre seixanta i setanta famílies. Algunes d’elles encara hi participen ara com ara gràcies a les noves generacions. N’és un exemple la família de l’Adolf. Els seus pares hi van participar a inicis dels vuitanta. Posteriorment, ell s’hi va afegir i el seu fill, amb només onze anys, ja va participar en un tros de la Baixada. En aquest sentit, l’Adolf confia en el fet que els seus nets s’animin a fer-la i considera que “els més grans hem de fer un pas al costat per donar pas als joves i que la tradició no es perdi”.

Hi ha algun tram més dur que l’altre? L’Adolf Quetcuti ho té molt clar: “El recorregut de Querol al Pont d’Armentera i, posteriorment, fins a Santes Creus és el pitjor perquè el fem al ple del migdia amb molt de sol i en aquella zona no hi ha arbrat on protegir-se”.

El membre de l’entitat creu que tot i la situació climàtica “no ha trontollat la recollida de l’aigua des de les Fonts de la Brufaganya i se seguirà amb la mateixa finalitat”. Tot i això, augura una Baixada “dura on hi haurà més avituallaments per vetllar que no sorgeixin situacions de salut complicades”.

Sant Magí, el nexe entre la tradició i la prometença

Per Quetcuti, existeix una barreja de sentiments durant la Baixada de l’Aigua de Sant Magí. Alguns ho fan per fe, altres per prometença. És una barreja que fan gran la festa, amb un element central que és Sant Magí. Pel membre dels Portants de l’Aigua, però, és una tradició que no s’ha de perdre amb cites obligades com la de visitar la capella del Portal del Carro o adquirir el càntir d’aigua el 18 d’agost. “Tarragona té dues festes majors, Santa Tecla és més carrer i del poble amb molta activitat a la via pública i Sant Magí té la tradició”, afirma.

Famílies del Portants, l’any 1990

Ara, després de participar-hi en repetides ocasions, l’Aldolf té la il·lusió que en anys posteriors pugui anar amb els seus nets a veure el recorregut, que coneguin Sant Magí i, sobretot, qui són els Ports de l’Aigua i què significa la Baixada.

Els actes especials de celebració d’aquestes 30 baixades es van iniciar el passat dimarts 8 d’agost amb la presentació del nou penó de la secció dels Portants i de la restauració i actualització de les portadores. Tot i ser el mateix aparell tradicional, les portadores s’han modernitzat amb un disseny exclusiu de l’il·lustrador tarragoní Edu Polo. Pel que fa al nou Penó dels Portants, hi han adaptat la simbologia de Sant Magí i el nou logotip, redissenyat ara fa cinc anys.

Text: Josep Gallofré

Fotos: Adolf Quetcuti