La Vuelta es tornarà a viure a Tarragona sis anys després. Va ser l’any 2017 quan ho va fer per última vegada. Ha estat una notícia molt ben valorada per als amants del ciclisme a la ciutat i també per als clubs ciclistes del municipi. L’etapa sortirà el 29 d’agost d’Andorra la Vella i tindrà un recorregut de 183,4 quilòmetres fins a arribar a Tarragona.

Aquesta etapa de La Vuelta mobilitzarà un ampli nombre de gent per a la seva perfecta organització. Des dels cossos de seguretat i sanitaris fins al paper dels voluntaris, totalment imprescindibles en competicions d’aquest tipus. En aquest sentit, des del Club Ciclista Camp Clar, amb més de trenta anys d’història, s’hi aportaran entre 25 i 30 voluntaris que vetllaran pel bon desenvolupament del recorregut a la ciutat. Així mateix, des del club es viurà amb molta il·lusió aquesta efemèride.

‘Un esdeveniment únic’

“El fet que passi per Tarragona i signifiqui el final de l’etapa és majestuós”, explica Joan Domènech Herrerias, membre del Club Ciclista Camp Clar i delegat de l’equip de competició elit sub-23. Domènech detalla que es tracta “d’un esdeveniment únic” per als aficionats del ciclisme i de l’esport i creu que serà una arribada “espectacular”. En aquesta ocasió, La Vuelta arribarà a Tarragona per l’avinguda d’Andorra fins a la plaça Imperial Tàrraco, per enfilar la Rambla Nova fins a la font del Centenari, l’avinguda de Pau Casals, el carrer Estanislau Figueras, la Rambla Vella fins a la plaça de la UNESCO i el passeig de Sant Antoni, on estarà situada la meta. Per al ciclista tarragoní el trajecte “està molt ben pensat i tot apunta que serà una arribada a l’esprint, digne de veure”.

Imatge de l’arribada de La Vuelta a Tarragona l’any 2017

Com a club fan una valoració molt positiva del pas de La Vuelta per Tarragona i és per això que hi aportaran els voluntaris. De fet, Joan Domènech fa valdre la confiança dipositada en el seu club per part del Patronat Municipal d’Esports de Tarragona per poder col·laborar. També és una satisfacció per poder saludar antics corredors del club que s’han convertit en professionals, com és el cas de Joan Nicolau, format al Club Ciclista Camp Clar.

La formació ciclista, clau al club

El Club Ciclista Camp Clar fa més de trenta anys que està arrelat a la ciutat. Una de les seves premisses principals és vincular el ciclisme i Tarragona. Es tracta d’una entitat formativa que ofereix la possibilitat a corredors júniors de no haver de marxar del territori on conviuen. “Hem estat referents en l’àmbit formatiu de diversos ciclistes que després s’han incorporat a altres clubs importants”, explica Joan Domènech Herrerias, el qual afegeix que pretenen “transmetre els valors del ciclisme”.

Enguany disposen de tres equips: elit sub-23, màster i femení. Aquest últim és una de les fermes apostes del Club Ciclista Camp Clar. L’apartat màster ja té una història dins de l’entitat i el sub-23 està directament relacionat amb la competició. El Joan detalla que “costa molt fer el pas cap a la competició, ja significa tenir un preparador, disposar de temps, entrenar gairebé diàriament i competir els caps de setmana. És un esforç molt dur”. D’aquesta forma, creu que són els valors que han de tenir els corredors sub-23, ja que “podria ser la seva futura professió i ho volen intentar”.

Membres de l’equip elit sub-23 del Club Ciclista Camp Clar

El Club Ciclista Camp Clar va començar la temporada de competició amb les curses socials de la demarcació de Tarragona i a partir del 23 de febrer van iniciar la seva participació en la Copa d’Espanya. El resultat final d’enguany ha estat la 13a posició per equips. Actualment, han començat els diversos campionats provincials, el que es coneix com a Voltes. Ja han fet la de Castelló i Madrid, entre d’altres, i esperen la de la València al setembre amb moltes expectatives.

Oferir un bon calendari competitiu al corredor

Tot plegat, amb un equip molt jove, gairebé de corredors de primer any. “Cal felicitar-los per la temporada que estan fent”, diu amb orgull Domènech. Tot i la joventut de l’equip, és una oportunitat per a competir. L’equip està confeccionat amb corredors del territori en quasi tota la seva totalitat, tot i que n’hi ha d’altres zones com Barcelona, Gavà o Girona. Són joves ciclistes que volen unir-se al Club Ciclista Camp Clar i venir a Tarragona. Joan Domènech Herrerias creu que “això és per alguna cosa i nosaltres oferim un bon calendari competitiu, que és el que vol un corredor”.

El desig del Club Ciclista Camp Clar és “fer sempre una bona Copa d’Espanya, ja que dona prestigi a l’equip”. Ara fa dos anys, el ciclista Viacheslav Ivanov va aconseguir el tercer lloc a una de les proves de la competició espanyola. Tot i això, han assolit altres fites destacades, com vèncer a la clàssica de Loinaz, al País Basc. Els títols són importants, però Joan Domènech posa especial rellevància en “la formació dels corredors i que el nom del club i de l’equip elit sub-23 sigui referent a Catalunya, i crec que ho estem obtenint”.

Passió per al ciclisme a Tarragona

Per Domènech, hi ha hagut un auge del ciclisme amateur a la ciutat. “Només cal sortir un dissabte o diumenge i veure la quantitat de ciclistes que hi ha a la zona de les muntanyes de Prades, al Priorat, o a les comarques pròximes a la ciutat”. El ciclista tarragoní també destaca “el gran nombre d’esportistes femenines que es veuen avui dia, un fet que abans costava de veure”. Per al Joan, la promoció del cicloturisme també ha tingut una repercussió directa en aquest increment de l’afició ciclista. Tot i això, considera que en l’àmbit competitiu “ens hem quedat estancats, i falten més curses socials”.

Membres del Club CIiclista Camp Clar, en una competició

Aposta ferma del ciclisme a Tarragona

Des de Tarragona Turisme van crear una sèrie de rutes en BTT i posteriorment ho faran en carretera, per aprofitar la presència del turisme familiar a la ciutat. Es tracta de recorreguts curts, d’entre 15 i 20 km, que surten de Tarragona i passen per diversos llocs d’interès del municipi. Domènech parla de la infinitat de rutes que existeixen amb sortida des de Tarragona. “No ens les acabaríem mai”, expressa. Diu que aquest territori “és un privilegi, ja que disposem de carreteres immillorables”.

Per al Joan Domènech Herreras la ciutat té molt de futur en l’àmbit ciclista no competitiu. “El ciclisme de ciutat cada cop anirà a més, hi ha cada dia més afició entre homes i dones”, comenta el ciclista tarragoní, que també destaca l’arribada de les bicicletes elèctriques, que donen l’oportunitat de continuar practicant aquest esport o iniciar-se des d’un altre vessant amb menys desgast físic.

Text: Josep Gallofré

Imatges: La Vuelta i Club Ciclista Camp Clar