Passen pocs minuts de les vuit del vespre d’un dimecres d’agost. Xavier Pastrana, director i compositor tarragoní, baixa de l’altar de la Catedral per dirigir-se a una trentena de coristes de la ciutat. “Moltes gràcies a totes i tots per venir. El primer que vull dir-vos és que el que farem a la Catedral el pròxim 25 de setembre no s’ha fet mai abans. És, doncs, un repte desconegut, però estic convençut que ho aconseguirem”. Més de 150 persones, entre coristes, músics i solistes, convertiran la Catedral de Tarragona en La Catedral del So. L’objectiu és clar: oferir un concert d’alt nivell, amb una aposta única, per posar el colofó a les 700 Tecles i retre homenatge a la patrona i a totes les persones que fan possible la festa major de la ciutat.

La dificultat tècnica del concert és “molt gran”, assegura el director, i destaca la gran reverberació de la sala per a justificar-ho. Pastrana dirigirà quatre cors, dotze instrumentistes de vent, un orgue i dos solistes. Hi participaran professionals de la música i amateurs, que interpretaran l’obra encarregada especialment per a l’ocasió al prestigiós compositor català Josep Vila, anomenada Vesperae Tarraconensis. La música sonarà des de cinc llocs diferents de la Catedral, per tal d’aconseguir la policoralitat. “Dibuixarem l’esquema arquitectònic de la creu llatina de la Catedral. Hi haurà un grup darrere de l’altar, després dos a cada punta del creuer, i un quart que estarà al cadiram, a banda dels vents i dels solistes que cantaran des de l’orgue”, detalla el director.

Xavier Pastrana es dirigeix als coristes a la Catedral de Tarragona.

“Haureu de tenir confiança cega en les meves mans i els meus braços, l’important serà la comunicació visual perquè la música us arribarà distorsionada. Heu de confiar en mi, i jo en vosaltres”, prossegueix explicant Pastrana durant l’assaig celebrat amb una trentena de membres, que va servir per testejar el so amb una Catedral completament buida. Ja fa setmanes que els membres del Cor de la URV, Cor Da Capo, Cor In Crescendo i Cor Ciutat de Tarragona estudien la música de Vila. Tots ells s’uniran a l’Ensemble O Vos Omnes (l’únic cor professional del sud de Catalunya i el primer cor resident de l’Auditori de Barcelona), les solistes Marta Matheu i Roger Padullés, un grup instrumental de 12 vents i l’orgue de la Catedral de Tarragona amb Juan de la Rubia, un dels millors organistes del país.

El concert serà apte “per als més melòmans”, diu Pastrana, però “també per aquells que no estan acostumats a la música clàssica”. El director assegura que la música de Josep Vila és “fàcil d’entendre i d’interioritzar”, i que comptarà amb moments brillants. A més, l’obra “picarà l’ullet” a les músiques festives de Santa Tecla, però es podrà dur a altres llocs del món sense problema. “Volíem una obra que tingués relació amb Tarragona, però que no només es pogués representar aquí”, declara Pastrana.

De segur que serà un vespre especial, sobretot per al més de centenar de coristes, tarragonines i tarragonins, que han dedicat gran part de la seva vida a la música. “Estan molt il·lusionats perquè s’ha comptat amb ells per a una ocasió molt especial com és aquesta”, recalca el director del concert i també del Cor Ciutat de Tarragona. El concert durarà aproximadament seixanta minuts i començarà a les 20.30 hores del pròxim diumenge 25 de setembre.

Text i fotografies: Carlos Domènech Goñi