Corria l’any 2017 quan Marc Sangüesa, tècnic d’esports tarragoní, va decidir enredar un grup d’amics per anar a jugar a beisbol al costat del riu Francolí. Ell coneixia l’esport des de feia poc temps i l’havia començat a practicar durant la seva estada com estudiant a Hangzhou (Xina). De fet, el seu primer contacte amb l’esport del bat va ser un guant que va adquirir als Estats Units com a regal de viatge. “I amb aquest guant vaig arribar a la Xina i vaig començar a entrenar”, explica.

Els coneixements adquirits durant l’estada a la Xina, un dels quatre països del món amb més renom dins del beisbol, van servir per començar a gestar el que seria el CBS Wolves de Tarragona. “Primer vam ser quatre, després quinze, després trenta… I així hem anat creixent fins on som ara, amb més d’un centenar de jugadors i vuit equips de diferents disciplines, nivells i edats”, detalla Sangüesa. La comunitat llatina ha estat una de les més actives, atesa la històrica i estreta relació entre països com Veneçuela o Cuba amb el beisbol i el softbol.

“No és fàcil cridar l’atenció de la gent perquè comenci a practicar un esport que al nostre país és gairebé desconegut, però ho hem aconseguit gràcies a la confiança i familiaritat que transmetem”, se sincera Sangüesa. De mica en mica, el club s’ha dotat d’estructura i d’un espai per a entrenar, aspectes “essencials” per a poder progressar. Van passar de la llera del Francolí al Campus Educatiu de Tarragona, on van adequar una gran esplanada, i compten amb entrenadors contractats i qualificats per als equips que tenen actualment: dos equips sèniors a segona divisió, un altre a primera, dos equips infantils, un equip recreatiu d’slowpitch mixt i un equip femení de fastpitch.

Imatge dels equips infantils Wolves i Lions, de Tarragona i Vila-seca respectivament.

Imatge dels equips infantils Wolves i Lions, de Tarragona i Vila-seca respectivament.

El repte del CBS Wolves Tarragona ha estat “majúscul”, subratlla el president de l’entitat. A la província no hi havia cap camp homologat per a la pràctica del beisbol o el softbol, només existia un equip a Vila-seca i no hi havia cap mena de lliga ni estructura intercomarcal per a potenciar la pràctica de l’esport. De fet, Barcelona i Manresa eren les úniques zones de Catalunya amb presència d’equips de beisbol des de la base. “Ara, hem aconseguit crear un altre equip a Vila-seca, els Lions, i ja no ens cal viatjar fins a Barcelona per a poder jugar, que era un gran impediment. L’objectiu és crear una lliga intercomarcal amb Reus, Salou, Tarragona i Vila-seca”, explica.

Com a objectius pels pròxims mesos, Sangüesa detalla que cal augmentar la base per assegurar una continuïtat i, al mateix temps, millorar tècnicament per assolir reptes majors. “No estic disposat a hipotecar el club per aconseguir títols, però sí que tenim clar que cal millorar tècnicament en el conjunt dels equips per a poder competir millor. Això també és un al·licient per als nens i nenes que comencen amb nosaltres”, assegura. Per últim, desitgen millorar les condicions del seu camp i comptar amb lluminària adequada per a la pràctica de l’esport. 

Text: Carlos Domènech Goñi

Fotografies: CBS Wolves Tarragona