Promoure l’economia social i solidària tenint en compte les necessitats de l’entorn i la comunitat. Aquest és el principal objectiu a partir del qual va néixer fa poc més de tres anys l’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona, conegut com a CoopCamp.

De fet, la CoopCamp forma part de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius, un servei públic present a tot Catalunya impulsat des del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya.

A partir de formacions i iniciatives diverses, com ara sessions d’assessorament, la Coopcamp busca promoure la creació de noves iniciatives econòmiques transformadores, la generació d’ocupació de qualitat que resolgui les necessitats de les persones i del territori, així com a l’enfortiment de les xarxes d’intercooperació.

En aquest sentit, per exemple, el pròxim 25 de maig començarà la setena edició (la primera que es farà en línia) de l’itinerari formatiu “Engeguem”. Durant tres dies es concentren un gran nombre de formacions per ajudar a la gent a engegar el seu projecte de cooperativa. S’hi tracten qüestions com ara definir el model de negoci o quin és el procediment per constituir-se com a cooperativa. Segons explica un dels tècnics de CoopCamp, Pedro Redondo, “habitualment ens trobem amb gent que té moltes idees, però que no sap per on començar. La nostra feina és ajudar-los i un cop acabada la formació, s’inicia un assessorament particular fins que es constitueixen”.

I és que des de CoopCamp fomenten una línia de formacions i xerrades que busquen sensibilitzar sobre aquest model de negoci i, per altra banda, també ofereixen ajuda i acompanyament per consolidar projectes.

Una nova forma de treballar en temps de crisi?

Fundar cooperatives o cooperativitzar empreses és una tendència que va a l’alça i, especialment, en temps de crisi. Redondo assegura que les empreses cooperatives són més resilients davant de situacions complexes com la que es va donar el 2008 o com la que s’està vivint actualment.

“En moments de davallada, les empreses capitalistes fan fora la gent abans de reduir beneficis entre els socis. En canvi, en una cooperativa les persones que hi treballen són les propietàries, així doncs, mai es donarà un conflicte d’interessos entre beneficis i treballadors”, assegura Redondo, que augura un repunt de la creació de cooperatives en els pròxims mesos.

A principis de juny s’havia de celebrar la 3a Fira d’Economia Solidària del Camp de Tarragona, que s’ha hagut de suspendre

L’opció que els treballadors comprin una empresa que està a punt de fer fallida i la converteixin en una cooperativa és quelcom que s’ha vist habitualment durant els darrers anys. “Els treballadors ja saben com fer aquella feina i és una bona opció per no perdre la feina i seguir tirant endavant”, explica Redondo.

En aquest sentit, amb la col·laboració del Col·lectiu Ronda, s’ha creat un informe que aglutina tota la informació sobre els processos que cal seguir per reconvertir empreses en cooperatives. “Creiem fermament que, per a moltes persones, especialment del sector serveis, pot ser la línia per tirar endavant durant els pròxims mesos”, conclou Redondo de CoopCamp.

Text: Laia Díaz
Fotografies: Cedides

Etiquetes: