BlocNatura

La flora i la fauna menys habituals es deixen veure a Tarragona durant el confinament

Amb bona part de la ciutadania tarragonina tancada a casa, animals i plantes han trobat via lliure per reproduir-se en zones poc freqüents

28/05/2020

Els gairebé dos mesos de confinament estricte que ha hagut de complir la població arran de la pandèmia provocada per la COVID-19 ha canviat els hàbits a moltes llars, però també ha permès modificar moltes rutines de l’entorn natural que, habitualment, ha de conviure de forma més estreta amb els humans.

Amb bona part de la població tancada a casa, animals i plantes han trobat via lliure per deixar-se veure en indrets poc freqüents, coincidint, a més, amb l’esclat de la primavera, l’època de la floració i la reproducció de moltes espècies.

Tot i que a la ciutat de Tarragona no s’han vist senglars passejant pel centre de la ciutat, com a passat en altres municipis, durant aquests darrers mesos els naturalistes també han observat situacions poc comunes a l’entorn de la ciutat.

Una de les notícies que més ressò ha tingut ha estat el naixement tres pollets de corriol camanegre a la platja de Tamarit, una espècie protegida que es troba en perill. Tot i que és un fet força extraordinari, el que més crida l’atenció és que els pollets van néixer al bell mig de la sorra de la platja i no a les zones que estan abalisades i protegides, com seria normal. Hèctor Hernández, membre de l’Associació Mediambiental La Sínia, explica que a la sorra de la platja també han vist créixer moltes rabes de mar, unes plantes habituals, però que només creixen a les zones perimetrades perquè “si la gent xafa la sorra no poden sortir, però aquest any les platges de la Móra i de Tamarit n’estan ben plenes”.

També relacionat amb la poca presència humana a l’entorn, des de l’entitat expliquen que han observat centenars de petjades de conills, guineus, fagines i també altres mamífers, com ara senglars, que no acostumen a arribar mai tan avall del riu Gaià, però que “aquests darrers mesos han trobat un punt de llibertat molt bèstia”, explica Hernández.

En aquest sentit, des de La Sínia també destaquen l’elevada presència d’esquirols i d’ànecs coll verd. “És habitual que els tinguem per la zona, però els esquirols, enguany, són molt més valents i els coll verd han criat a la desembocadura del torrent de La Móra, una zona molt freqüentada on no acostumen a ser-hi”, relata Hernández.

Ara bé, si quelcom els ha sorprès a ells i a moltes altres persones ha estat la presència de molta fauna marina, especialment rorquals i dofins, en punts molt pròxims de la costa. Des de La Sínia expliquen que han rebut notícies de molta gent que viu en cases amb vistes al mar que han vist dofins des de les seves terrasses. El fet que no hi hagi barques esportives ha propiciat que aquests animals s’apropin molt més al litoral.

La comunitat d’ocells també es multiplica

A la zona centre de la ciutat, la natura també s’ha obert pas durant aquests darrers mesos. A part de l’increment de plantes que s’han vist aparèixer en els paviments de llocs com la Rambla o el Pla de la Seu, per exemple, els naturalistes també han observat l’arribada d’espècies que són més habituals als boscos de ribera o en zones més muntanyoses.

El naturalista Txiqui López explica que aquest any ha estat molt fàcil veure exemplars d’aus rapinyaires per zones com ara la Rambla, el Port o, fins i tot, el Camp de Mart. “Cada any acostumem a trobar algun niu de xoriguer, però aquesta primavera se n’han localitzat tres, de la mateixa manera que també ens ha sorprès molt la presència d’oriols a la zona del Francolí o que ocells com la mallerenga hagin nidificat en llocs urbans, quan acostumen a fer-ho sempre en zones més forestals”, explica López.

Els animals que s’han atrevit a apropar-se més que altres anys a zones poblades ho han fet buscar refugi, menjar i aigua, cosa que ja és normal, però que, aquest any, ha coincidit amb la poca presència humana arreu.

Text: Laia Díaz
Fotografies: Cedides

Etiquetes: ,


1 Comentari

  1. Jordi Fresquet
    28/05/2020 Respon

    Durant aquest confinament he posat la meva càmera trampa als voltants de casa meva, urbanització 5 Estrelles, a escasos 8km de Tarragona. He vist senglars, toixons i genetes com habitualment, però des de fa dos mesos, he gravat al menys 4 cabirols diferents en moltes ocasions.

Deixa un comentari