“Laser.3 és un projecte que neix d’una casualitat.” Així comença la conversa amb el tarragoní Antoni Arola, una persona polièdrica, amb tantes cares com coses li agrada fer ­—que no són poques. No és partidari d’etiquetes per definir-se, però podem dir que és dissenyador industrial, interiorista, i que els seus projectes van des de la il·luminació fins a peces de mobiliari, tot passant per envasos de perfums, interiorisme o instal·lacions efímeres.

Es trasllada sovint al delta de l’Ebre, on hi té una casa, i justament va ser el seu veí de vacances qui el va animar a fer algun projecte a Tarragona. “Manel Margalef, director del Museu d’Art Modern de la Diputació, va organitzar un dinar amb l’alcalde, Pau Ricomà, que va ser qui em va explicar el projecte de Santa Tecla 700”, exposa, “i vam acordar de preparar una intervenció potent per celebrar l’efemèride”, continua. Tan potent com una llum làser que, dins de l’àmbit de la festa major, anirà des de la catedral fins al Balcó del Mediterrani i el monument als herois de 1811 —els Despullats—, passant pel carrer Major, el carrer de Sant Agustí i la Rambla Nova. Un dibuix que Arola va fent en un paper mentre l’explica.

Així, i amb l’objectiu de celebrar l’arribada del braç de Santa Tecla fa 700 anys, aquest mes de setembre Tarragona brilla més que mai amb un itinerari molt lligat a la festa que, a vista d’ocell, esdevé una gran T, i al qual se suma un feix de llum que travessarà la plaça de la Font fins a l’Ajuntament. Una instal·lació carregada de simbolisme i que connecta el vell i el nou. “A la catedral hi podrem veure un contrast entre l’arquitectura, la tradició de la seva estructura, i la modernitat del làser”, diu Arola. A més, hi ha posat també un toc personal: “Que un dels extrems sigui al Balcó em fa especial il·lusió, amb una llum que es perdrà dins del mar en un dels indrets més emblemàtics de la ciutat i on jo, com molts tarragonins, hi he passat moltes hores.”

Per parlar d’aquest projecte l’autora es trasllada a Barcelona, on Arola ens rep a casa seva al barri del Poblenou, que també és el seu estudi d’interiorisme i disseny industrial. Nascut a Tarragona, és fill de M. Antònia Ferrer, historiadora i pedagoga, i Lluís Arola, sastre i artista. Junts, els seus pares van fundar el Col·legi Pax, al Mas Mallol. Membre d’una gran família de sis germans, els lectors de ben segur que tindran presents Lluís Arola, rector de la URV de 1998 a 2006, o Alfred i Fèlix Arola, promotors d’Arola Editors. El nostre protagonista, però, va marxar de la ciutat amb vint anys per estudiar a l’escola Eina (Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona) i hi ha tornat ben poc.

Per això, ara, li fa molt goig portar-hi un projecte propi amb motiu de Santa Tecla 700. “Vaig fer una intervenció molt petita a Casa Castellarnau, fa molts anys, així que es podria dir que Laser.3 és el primer gran projecte que faig a la meva ciutat”, indica orgullós.

Des de l’Ajuntament de Tarragona, el cap tècnic de Festes, Xavi Gonzalèz, subratlla: “Teníem clar que tots els projectes de Santa Tecla 700 havien de fer-los persones de la ciutat, cercàvem talent local”. I en aquest context, afegeix: “Ens va agradar molt el contrast amb el llenguatge contemporani d’Arola, jugant amb la llum, una idea que encaixa perfectament amb el projecte global amb el qual treballem des de fa tres anys”.

Text: Laia Poblado.
Imatges: Estudi Antoni Arola (recreacions Laser.3) i Iris Humm.
Fragment de l’article publicat originalment al número 49 la revista Fet a Tarragona.