Us imagineu una nit de rock simfònic al Teatre Auditori del Camp de Mart? La Banda Unió Musical de Tarragona (BUMT) ho farà possible els pròxims 17 i 18 de setembre amb l’espectacle Amparito Rock, en el marc de les festes de Santa Tecla 2021. Un espectacle que va exhaurir les entrades en qüestió d’hores, motiu pel qual se’n va afegir una altra funció. “Ens vam quedar molt sorpresos i estem molt contents per aquesta rebuda”, explica el director de la banda, Jordi Masip, qui referma que s’ha apostat per aquest tipus d’acte “perquè són festes i volíem que fos atractiu per a tots els públics”.

A Amparito Rock trobarem un espectacle “amb molta música de bandes i grups referents que repassa la història del rock mundial”. A més, la BUMT no estarà sola sobre l’escenari del Camp de Mart, sinó que actuarà conjuntament amb la banda tarragonina Zapping Trio.

Què millor que tot quedi a casa. “El fet de treballar amb una formació de la ciutat també cal destacar-ho”, referma Jordi Masip. L’espectacle té l’objectiu de “fer vibrar al públic assistent amb peces musicals que coneixen” i gaudir d’aquestes “perquè participin de forma activa de l’actuació, com un element més”. “Només volem que frueixin de la bona música i que surtin amb la sensació que ho han passat genial”, argumenta el director de la banda.

Versions d’AC/DC i els Beatles, entre d’altres, passant per Lax’n Busto

Per a l’espectacle previst “s’ha cuidat molt el tema del so, perquè no és senzill el fet d’ajuntar una banda de música, que el 95% de les vegades toca de forma acústica, amb un grup de rock”. Així, Masip lloa la feina “dels tècnics” i també posa èmfasi “en la importància de la il·luminació”, ja que és una actuació on la part estètica pren molta força.

Amparito Rock Banda Unió Musical Santa Tecla
Assaig d’Amparito Rock

D’aquesta forma, els assistents a Amparito Rock es trobaran amb les versions simfòniques de formacions com Bon Jovi, AC/DC, els Beatles o Queen, passant per peces referents en l’àmbit català dels Pets o Lax’n Busto.

La selecció de la música va ser una tasca “complicada”. “Vam fer molt de buidatge abans de triar la llista definitiva”, explica entre rialles Jordi Masip. L’actuació és una aposta ferma del director de la BUMT qui, després de l’edició passada de Santa Tecla, va “veure molt clar què s’havia de fer”. No ha estat fàcil triar el repertori i, fins i tot, han hagut de sol·licitar arranjaments especials per poder tocar en aquest concert.

Una actuació solidària que significa “la cirereta del pastís”

Amparito Rock té també un vessant solidari. El concert compta amb el suport de la Xarxa Sanitària i Social Santa Tecla i, en concret, de la Fundació La Muntanyeta i Fundació Estela. Per a la Banda Unió Musical de Tarragona és “tot un honor que contactessin amb nosaltres i que l’actuació serveixi per quelcom més que transmetre emocions en la música”. “Tots sabem de les necessitats d’aquestes entitats per tirar endavant els projectes amb els quals treballen i si podem ser un canal per arribar a més gent i que obtinguin un benefici econòmic, fantàstic”, comenta orgullós de la iniciativa Jordi Masip. Per al director de la BUMT, aquest acord solidari és “la cirereta del pastís”.

Les 1.200 entrades inicials de l’espectacle del 18 de setembre van “volar”, de forma literal i en paraules de Masip. Aquesta situació va fer que es plantegés un concert per al dia 17, el qual encara té localitats disponibles. Podeu comprar la vostra en aquest enllaç.

I és que la BUMT va crear un precedent musical l’any passat durant Santa Tecla. L’espectacle El cara a cara: música vs. festa?, junt amb la xaranga Tocabemolls, va ser un èxit. Tot i ser estils completament diferents van unir forces per emocionar al públic.

Actuació de la BUMT junt amb la xaranga Tocabemolls, durant la passada Santa Tecla

Ara es troben de nou amb una gran acceptació. El motiu? Jordi Masip creu que “la gent té moltes ganes de consumir cultura i de sortir, i més en espais segurs com el Camp de Mart, que és ideal per al nostre concert”. Per al director de la Banda Unió Musical de Tarragona també se suma el fet d’haver ofert l’espectacle de l’any passat amb Tocabemolls, però també els realitzats aquest estiu, com l’actuació simfònica amb versions de pel·lícules de Disney al juny, o el concert de sarsuela amb la reconeguda soprano Marta Mathéu el passat agost. “Quan ofereixes un producte de qualitat, atractiu i engrescador la gent ho compra sense pensar-ho, i si és per Santa Tecla, encara més”, comenta.

Un inici de direcció difícil, però engrescador

Jordi Masip va entrar com a director de la BUMT a l’inici de 2020, just abans d’iniciar-se la pandèmia de la COVID-19. Tot i haver passar per moments complicats, el músic tenia molt clar “com havia de ser la programació a quatre anys vista i el que havíem d’oferir”. Així, pensa que “no hi ha fórmules màgiques a l’hora de programar, però que cal oferir qualitat per tal que la gent ho accepti amb gust”.

Un dels objectius i reptes de la banda és “la barreja de diferents disciplines”, ja que “qualsevol input a introduir reforça l’espectacle i, a la vegada, li dona un toc atractiu”. A més, Jordi Masip expressa “la gran sort de comptar amb músics molt entregats i una junta directiva que treballa al 200%”. “Amb ganes, il·lusió i tots remant en un mateix sentit poden sortir coses fantàstiques”, comenta satisfet.

És evident que tenen la ment posada en Santa Tecla. Dies intensos amb assajos més llargs del normal amb l’únic objectiu de satisfer al públic. Però això no treu que la BUMT ja pensi en pròxims espectacles. Tot i que els sorgeix un inconvenient amb la situació sanitària actual: “Som més de 80 músics i tenim un problema real d’on fer els concerts”. En aquest sentit, tenen clar les actuacions que faran a partir del maig i durant l’estiu, i també per Santa Tecla 2022.

Durant l’any caldrà veure com resolen la resta d’actuacions. Com avançament, al novembre, és previst que tingui lloc una actuació de música de cambra per celebrar Santa Cecília. El que sí es desitja des de la banda tarragonina és “tirar endavant molts projectes per arribar a un ampli públic”. “Sempre cerquem la millor qualitat possible per oferir un bon producte i fer entendre que la música de la banda no és només tocar l’Amparito Roca durant el seguici festiu, sinó que és molt més”, conclou Jordi Masip.

Text: Josep Gallofré

Imatges: Banda Unió Musical de Tarragona