Del 15 al 24 de setembre Tarragona viurà una nova edició de les festes de Santa Tecla. Són deu dies viscuts amb moltíssima intensitat per tota la ciutat, que es bolca als carrers per gaudir dels més de 400 actes programats. De fet, el teixit social és promotor i organitzador de bona part de les activitats, fet que explica aquest gran arrelament. Per tot plegat, Santa Tecla gaudeix de la declaració de Festa Patrimonial d’Interès Nacional per part de la Generalitat i de Festa d’Interès Turístic pel govern estatal.

Aquest dimarts s’ha presentat el programa d’activitats de la Santa Tecla 2012, que enguany fa un especial èmfasi en la part més patrimonial de la festa, sense oblidar altres iniciatives per a tots els públics. Tot i comptar amb un pressupost un 30% inferior a l’any passat, el programa recull 426 actes. A continuació us detallem algunes de les propostes més destacades:

  • Santa Tecla manté l’aposta per la part més popular i patrimonial de la festa. La Santa Tecla Petita, la Baixada de l’Àliga, la Professó, etc., tornaran a ser oportunitats per gaudir dels elements més definitoris de les nostres festes. Un dels altres actes habituals, la Mostra de Folklore Viu, arriba enguany a la seva 30a edició de la mà de la Mulassa de Tarrragona, que ha convidat altres mulasses del país i de fora. Un dels moments més emotius de les festes, la representació del Retaule, enguany tornarà a fer-se a l’interior de la Catedral.
  • Les festes acolliran, com és habitual, tres diades castelleres. El 23 de setembre, Santa Tecla, i el 24, la Mercè, el protagonisme és per a les quatre colles locals, aquest últim dia abans amb l’alicient dels pilars caminant. Abans, el diumenge 16, la plaça de la Font acollirà la diada del primer diumenge, que tornarà a comptar amb un cartell de luxe: Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Castellers de Vilafranca. En definitiva, tres grans oportunitats de veure bons castells a poques setmanes del Concurs.
  • La festa s’ha fet gran gràcies a la tasca de molta gent, i cada any comença oficialment amb la Crida, l’acte d’homenatge al perpetuador i els teclers. Enguany el perpetuador és el sastre Ambròs Domingo Murtra, que ha vestit bona part del Seguici Popular tarragoní. Alhora també s’homenatgen una desena de persones que des de fa més de 25 anys participen activament en entitats com el Ball de Dames i Vells, l’Esbart Santa Tecla o el Ball de Bastons de Tarragona.
  • Franca Masu serà enguany la pregonera de les festes, en un acte que, com és habitual, és farà el dia 21 de setembre al Saló de Plens de l’Ajuntament. El mateix dia, al Teatre Metropol, la cantant algueresa oferirà un concert al Teatre Metropol de la ciutat.
  • Música per a tots els gustos. Al ja anunciat concert de Mishima al Camp de Mart el 20 de setembre, avui s’ha anunciat el concert de Txarango i Roe Green + Txipiaité Band el dimarts 18 a la plaça de la Font. A més, el primer cap de setmana el passeig de les Palmeres acollirà una nova edició de l’Espai Barraques i els Jardins del Camp de Mart estrenaran el Tropikalfest, un festival centrat en els estils més tropicals i mestissos. El concurs musical DO Tarragona 2012, la Parillada Electrònica, el Festival Shivadélico o els balls de gralles són altres de les cites musicals destacades.
  • Les arts escèniques també són presents per Santa Tecla. L’espectacle Violines y trompetas es podrà veure al Teatre Auditori del Camp de Mart el 23 de setembre a la nit. D’altra banda, la plaça Verdaguer acollirà la Carpa Familiar i la Carpa Friki durant els primers dies de les festes.
  • La gastronomia serà present, un any més, a les festes. A banda dels habituals tastos populars de mamadeta (la beguda de les festes) i d’espineta amb cargolins, tampoc faltaran activitats consolidades com el Teclatapa o el tast popular del pastís del braç de Santa Tecla. A tot plegat, s’hi afegeix el Tecla’t Serrallo, una fira de mostres d’alimentació que tindrà lloc al barri mariner de la ciutat.
  • Els més petits també tindran la seva dosi de protagonisme durant les festes. A la ja habitual cercavila de la Santa Tecla Petita del dia 19 i d’altres activitats com el Correfoc Petit o la Baixadeta, enguany s’incorpora l’Entradeta de Músics, que tindrà lloc el 18 de setembre al migdia, i que imitarà el recorregut dels més grans.
Etiquetes: