Un iot de luxe, una carrossa amb forma d’elefant, retoladors volant, el Seguici Popular i focs artificials. Aquests són alguns dels elements que van acompanyar la controvertida visita que el pintor Salvador Dalí va fer a Tarragona i que queden perfectament explicats en l’exposició “Experiències amb Dalí”, que es podrà veure fins al 29 d’abril a la sala d’exposicions Tarragona de Catalunya Caixa.

El 17 d’agost de 1973 l’artista empordanès va visitar la ciutat, convidat per l’Ajuntament de Tarragona. El motiu era donar el tret de sortida als actes del bimil·lenari de l’estada de l’emperador August a la ciutat, celebració que després no va tenir continuïtat. A través de nombroses fotografies, reculls de premsa i objectes de l’època la mostra reviu aquell particular esdeveniment, no gaire recordat fins ara. L’exposició es complementa amb diferents documents audiovisuals, com l’enregistrament sonor del discurs que Dalí va fer des del Camp de Mart, la notícia que en va fer el NODO i el documental Experiències amb Dalí. La visita del geni a la ciutat de Tarragona 1973. En ell tenim l’oportunitat d’escoltar les opinions de 27 tarragonins, testimonis directes d’aquella visita, que la contextualitzen i en recreen els detalls. En aquest vídeo queda clar que si vista avui en dia la visita de Dalí a Tarragona va ser molt surrealista, van ser molts els qui fa trenta anys ja van criticar aquella peculiar celebració. L’escepticisme d’alguns, però, va contrastar amb l’expectació de molts altres, que van acompanyar Dalí en el seu periple a la ciutat, ja fos per fervor o per pura curiositat.

Aquest és el quadre que Dalí va pintar per a Tarragona des del Camp de Mart

El professor José Carlos Suárez ha comissionat aquesta mostra, que ha estat organitzada per la Fundació Caixa Tarragona i ha comptat amb la col·laboració de lAula de Cinema de la Universitat Rovira i Virgili i l’Ajuntament de Tarragona.

Tot i que no exempta de perplexitat, l’arribada de Dalí a Tarragona va generar un gran ressò i va situar la ciutat en el punt de mira. Per aquest motiu i per l’alta participació ciutadana que va respondre a la crida efectuada des de l’Ajuntament l’any passat, “Experiències amb Dalí” és un projecte molt significatiu dins la capitalitat cultural catalana de Tarragona.