L’Ajuntament de Tarragona obre els debats públics per confeccionar el nou Pla estratègic de Tarragona Cultura amb una sessió específica dedicada a analitzar la presència de la dones en el món cultural. La cita, que tindrà lloc el dijous 2 de novembre a les 18 h, servirà per conèixer exemples de dones referents en el sector i per recollir propostes per a la ciutat. Les especialistes Anna Cabó, Maria Àngels Cabré, Elina Norandi i Patrícia Soley-Beltran participaran de la jornada La perspectiva de gènere en la cultura al vestíbul del Teatre Tarragona.

Patrícia Soley-Beltran és una de les ponents en el debat. És doctora en Sociologia del Gènere per la Universitat d’Edimburg, consultora independent de gènere, autora, entre d’altres, de la publicació Compta amb nosaltres! Bones pràctiques per a una programació cultural paritària, per a l’Ajuntament de Barcelona, i guanyadora del Premi Anagrama d’assaig per ¡Divinas! Modelos, poder y mentiras. Sobre la necessitat de tenir en compte la perspectiva de gènere en la cultura, Soley-Beltran assegura que “és important en totes les disciplines de coneixement i també en la cultura en un sentit ampli”. I afegeix: “Socialment als homes i les dones se’ns educa diferent. La mateixa cultura constitueix les nostres identitats i tendeix a fer-ho des de l’androcentrisme, és a dir, primant l’ésser masculí i així es constitueix i transmet la desigualtat en el coneixement, les pràctiques i les manifestacions culturals”, detalla.

La perspectiva de gènere en els espais culturals

Davant d’aquesta perspectiva, considera que “encara hi ha molta feina a fer” en els espais culturals catalans. Ho argumenta segons les estadístiques realitzades, “on roman la manca de paritat”. En aquest sentit, creu que la iniciativa del canvi prové del sector públic i respon a una demanda popular “via el vot democràtic”. Tanmateix, el sector privat és molt conscient de l’evolució social i també hi respon.

Patrícia Soley-Beltran és autora d’una guia per a la programació cultural paritària, publicada per l’Ajuntament de Barcelona, amb més de setanta recomanacions. Es tracta d’una publicació gratuïta, de lliure accés, que es troba en català i castellà.

Soley evidencia que les dones es troben amb diverses dificultats en l’àmbit cultural. “Principalment, biaixos de gènere i manca de sentit de la responsabilitat pública”, diu. Per aquesta raó, creu que “encara cal fer veure als i les professionals de la cultura que la invisibilitat de les dones és real i no és acceptable”. La sociòloga comenta que la Llei d’Igualtat de l’any 2007 “no es compleix en molts esdeveniments a l’Estat espanyol que reben finançament públic i, de fet, ni la coneixen”.

Existeixen molts exemples de bones pràctiques

Soley fa valdre exemples concrets perquè la gent pugui comprendre del que es parlarà al debat. L’any 2020, l’Institut de Cultura de Barcelona, arran d’una iniciativa del Museu de Ciències Naturals de la ciutat, va començar un projecte per portar la perspectiva de gènere als tretze museus municipals. “Han fet i estan fent moltes coses i, també tasques de recerca, ja que en molts àmbits no s’ha donat importància a les dones fins ara”. La Patrícia explica que d’exemples de bones pràctiques n’hi ha molts. Un altre seria el MACBA, on “també s’està donant d’una forma natural la perspectiva de gènere interseccional en la programació”.

La sociòloga experta en perspectiva transversal de gènere conclou que es tracta “de dinàmiques que sorgeixen des de les mateixes arrels”. “Quan hi ha una dona programant en l’àmbit cultural, es tendeix a que porti altres dones”, comenta. Soley agraeix que hi hagi cicles dedicats específicament a les dones, però considera que “tal com som la meitat de la població i conformem la meitat de la producció cultural, també és necessari que estiguem presents en la programació i direcció culturals”.

Aquesta jornada de reflexió està emmarcada en el procés participatiu de la fase d’anàlisi i de diagnosi per al desenvolupament i presentació del Pla Estratègic Tarragona Cultura, que vol abordar qüestions comunes als diferents àmbits i disciplines artístiques, associatives i professionals i on es tractaran nombrosos temes que de manera transversal sempre coincideixen amb la cultura. El debat del pròxim dijous, d’accés lliure i moderat per la periodista Laura Casas, tindrà una primera part amb una taula rodona de les ponents i una segona part amb debat amb els i les assistents, on es recolliran propostes per incorporar al Pla.

Text: Josep Gallofré

Imatges: Patrícia Soley