El 9 de març de 1974, el mateix dia que el règim franquista executava la pena de mort a l’anarquista Salvador Puig Antich, el ciutadà polonès Heinz Ches moria al garrot vil a la presó de Tarragona. Més enllà de les discrepàncies pel mètode utilitzat, el cas de Ches desperta encara molts enigmes al voltant del succeït. Així ho plasma l’escriptora tarragonina M. Carmen Rodríguez Virgili en el seu darrer llibre Heinz Ches. L’últim executat a garrot vil, presentat aquest dijous, 19 d’octubre, al Museu d’Art Modern de la ciutat.

La història sobre Heinz Ches va arribar a Rodríguez a través de l’advocat defensor, Jordi Salvà, el qual li va explicar que feia pocs dies que l’havien executat. Arran d’això, va començar a indagar perquè se li va despertar el cuquet d’editar un llibre sobre els fets i la persona de Ches. En total, i entremig d’altres projectes, han estat quatre dècades perquè finalment la publicació hagi sortit a la llum.

Una recerca feta a foc lent

La M. Carmen es va basar en el que li explicava l’advocat, però també amb una investigació pel seu propi compte. A Heinz Ches se l’acusa de matar un Guàrdia Civil en un restaurant de l’Hospitalet de l’Infant. “Em va impactar molt la seva història, no només perquè assassinés un home sinó per la metodologia que van utilitzar per executar-lo”, explica l’autora del llibre. La cerca d’informació es va coure a foc lent. Va ser una tasca d’investigació que va començar analitzant les notícies dels mitjans de comunicació de l’època per veure com tractaven la informació. Així doncs, es va adonar que Ches “no era ningú, era un afegitó a l’execució de Salvador Puig Antich”. “Aquest fet em va esperonar encara més en la meva cerca”, afegeix la M. Carmen.

Posteriorment, va aconseguir contactar amb la propietària del restaurant on havia mort l’agent de la Guàrdia Civil, així com amb el capellà jesuïta que havia estat amb Ches la nit abans de l’execució. Aquesta darrera conversa va ser una de les principals fonts d’informació per a l’escriptora. Però no “des del punt de vista de l’assassí, sinó com a persona”. Aquesta situació va fer que la M. Carmen prengués seriosament la idea de continuar escrivint el llibre. En aquest sentit, narra que “vaig esborrar tot el que tenia i vaig començar des de zero amb un altre enfocament”.

Un altre dels punts d’inflexió de l’escriptora va ser el documental que es va projectar a Barcelona sobre la seva figura, fet per Joan Dolç, basant-se en les investigacions fetes pel periodista valencià Raúl Riebenbauer. Oficialment, sempre es va dir que Heinz Ches era un ciutadà polonès que havia arribat a Espanya clandestinament i que havia matat un Guàrdia Civil a l’Hospitalet de l’Infant, però Riebenbauer va descobrir que realment era un home alemany i que el seu nom verídic era Georg Welzel.

Les investigacions de Raúl Riebenbauer, clau

El que va veure Rodríguez en aquell documental va servir “per tenir encara més clar per on començar”. Un cop va contactar amb Raúl Riebenbauer “vaig descobrir moltes més coses que em quadraven amb el que jo havia indagat”.

Heinz Ches (o Georg Welzel) i Salvador Puig Antich van ser executats el mateix dia i a la mateixa hora. Segons Rodríguez Virgili, aquest fet no és una coincidiència: “Va ser una maniobra del règim franquista per confondre l’opinió pública i fer veure que no hi havia intenció política en la mort de Puig Antich“. A més, el govern d’aquells moments va optar per no revelar la identitat real de Ches. “La mort de Heinz Ches va ser per tapar la intenció política d’executar Salvador Puig Antich”, rebla l’escriptora. A més, per la M. Carmen hi ha un altre rerefons: “el govern tenia relacions amb Alemanya, però no amb Polònia, no els interessava que es conegués la nacionalitat real”.

Després de la investigació i l’edició del llibre, l’escriptora tarragonina ha arribat a moltes conclusions. “El van utilitzar políticament, van tapar la seva vertadera identitat tot i saber-la i el van executar per un fet que estava catalogat d’homicidi i no pas d’assassinat”, explica Rodríguez.

Per l’autora del llibre, la història real de Heinz Ches “no se sabrà mai”. M. Carmen Rodríguez conclou que Heinz Ches. L’últim executat a garrot vil li ha costat “molt d’esforç”, però es mostra satisfeta “perquè m’he tret un pes de sobre, he escrit el que volia des del primer moment que vaig conèixer la història”.

Text: Josep Gallofré.

Fotos: Àngel Ullate (imatge encapçalament de l’article) i cedides.