La pujada de temperatures i l’arribada del bon temps acostumen a anar acompanyats d’una proliferació de mosquits. Per aquest motiu, entre els mesos d’abril i novembre l’Ajuntament de Tarragona aplica un tractament preventiu per evitar-ne la proliferació.

D’aquesta manera, un cop cada deu dies, és a dir, unes tres vegades al mes, s’aplica un larvicida biològic (Bacillus thuringiensis var. israeliensis) a les zones de la ciutat on és habitual que s’acumuli aigua estancada per evitar l’aparició de mosquits adults.

Aquest tipus de producte impedeix el desenvolupament de les larves i també la posta d’ous d’espècies com el mosquit comú, però també del mosquit tigre. És important destacar que aquest producte afecta únicament a les larves de mosquits i és totalment innocu per a la resta d’espècies de fauna i de flora que hi poden haver a les zones tractades.

Els punts de la ciutat on es fa aquest tractament regular contra els mosquits són zones on acostuma a acumular-se aigua i que es troben prop de nuclis de població, com ara les rieres de Riuclar o de la Móra o sota el pont de Països Catalans, per exemple, i també punts propers a centres escolars.

Campanya informativa per controlar el mosquit tigre

Malgrat els tractaments que es fan en zones específiques de la ciutat, és molt important que la ciutadania eviti tenir recipients amb aigua estancada a l’exterior dels seus domicilis, ja que són punts on els mosquits poden proliferar fàcilment.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Tarragona posa en marxa cada estiu una campanya informativa per controlar, especialment, la proliferació del mosquit tigre.

Es recomana buidar dues vegades la setmana els recipients que puguin acumular aigua, com ara plats de sota els testos, regadores o piscines de plàstic; buidar o tapar amb tela mosquitera espessa els safareigs i els tolls; i també evitar acumulacions d’aigua en zones de drenatge o canals de desguassos.

Els mosquits poden créixer en qualsevol recipient que contingui aigua estancada durant uns set dies, ja que acostumen a pondre els ous en aigües poc profundes i on hi hagi poc moviment.

Les picades es poden evitar usant roba de màniga llarga i pantalons llargs (preferiblement de color clar), així com mitjons; i amb repel·lents, però tenint clar que són productes químics que només es poden usar a l’exterior i que cal seguir estrictament les condicions d’ús sobretot pel que fa al nombre d’aplicacions diàries indicades.

Finalment, en el cas de detectar la presència de mosquit, o de qualsevol altre tipus d’insecte que pugui causar molèstia a la població, els ciutadans poden comunicar-ho al Telèfon Verd 977 29 62 22 (de dilluns a divendres de 9 a 14 hores) o per correu electrònic a [email protected].

Text i imatges: Laia Díaz