Tornavís Teatre és el somni fet realitat d’un grup de joves de la formació de teatre de l’Institut Martí i Franquès de Tarragona, Vis de Vanadi, del qual neix el nom de Torna-Vís. Un grup de joves de la generació del 91 que somiaven en continuar fent teatre i ho van aconseguir. La creació de Tornavís neix d’una necessitat: “Durant l’últim curs 2009-2010 teníem la necessitat de seguir fent teatre; vam decidir crear un espai on poder seguir expressant-nos, fent el que ens agrada”, i així va sorgir la companyia tarragonina. Deu anys fent teatre es diu ràpidament, però és més d’una dècada dalt d’escenaris i carrers.

Tornavís significa més que una companyia teatral. Aquest grup de joves vol anar molt més enllà: representen temàtiques de caràcter crític i social, les seves obres són capaces de transportar-nos a llocs on només podem arribar amb la nostra imaginació i també aconsegueixen donar visibilitat a qüestions que semblaven invisibles. Ens porten, en definitiva, a la reflexió dels moviments socials actuals. Si parlem de la seva essència, no neix d’un dia per l’altre. Marc García, representant del grup, ens destaca que “a poc a poc, al llarg del temps, s’ha anat perfilant el tarannà del grup”.

Equip del grup de teatre Tornavís Teatre
Grup de joves del Tornavís Teatre

Collita pròpia

Dues obres de producció pròpia, La Grada i Les qui venen amb mi, van sorgir arran de processos creatius que partien d’una temàtica que havia escollit algú del grup. Per exemple, a l’obra de La Grada, “el grup volia treballar la temàtica de la violència de gènere. Vam fer un treball intern de grup on es van visibilitzar aquestes preocupacions i gràcies a la Glòria Granell es va fer el guió. És una obra que ha rodat bastant i tracta certs comentaris i actituds que queden bastant invisibilitzats, però que al cap i a la fi, acaben constituint part de la violència“. L’any 2020 van crear l’obra Les qui venen a mi, però aquesta sorgeix d’un viatge que van fer part del grup Tornavís als camps de refugiats del poble saharauí: “Vam intentar fer teatre i fer dinamitzacions amb ells. A banda, també vam fer entrevistes, d’aquí neix tot el guió.”

Són obres que no deixen indiferent a ningú: “Si vens de veure Tornavís Teatre, no veuràs res de riure fàcil, no és l’estil que ens caracteritza, veuràs una obra que et tocarà alguna part de tu i que et farà sortir amb més preguntes de les que has entrat o sent conscient d’una problemàtica a la qual no s’ha prestat atenció”.

10 anys, 10 accions

Per celebrar els 10 anys als escenaris van decidir fer 10 accions, obres en un format més breu amb la col·laboració d’altres entitats del territori que tracten temàtiques com la qualitat de l’aire, l’habitatge digne, la salut mental, el català, el gènere, el racisme, la llibertat d’expressió, la situació del Sàhara, els murs i portar el teatre als barris. Aquestes temàtiques són motivacions del grup, preocupacions que formen part del tarannà de la companyia. “Definir les temàtiques no ens va costar, potser les accions, perquè ens vam proposar que totes havien de ser amb la col·laboració d’una entitat del territori. Com a companyia estem molt satisfets perquè només ens falten dues accions.”

La companyia està formada per una vintena d’integrants. A la pregunta de com escullen les obres el representant de Tornavís comenta: “Durant l’estiu fèiem assemblees i proposàvem obres, les llegíem, les anàvem comentant i al final les acabàvem escollint entre tots. Tothom dóna la seva opinió perquè al cap i a la fi acabem col·laborant en la producció.”

Equip del grup de teatre Tornavís Teatre
Tornavís Teatre celebra 10 anys sobre els escenaris.

Marc Garcia ens comenta fets anecdòtics d’aquests 10 anys: “Sempre ens ho passem bé i riem molt; un cop durant l’estrena d’una obra a un dels actors se li va trencar el pantaló i va continuar fent tota l’obra amb el pantaló trencat, però com diuen: Show must go on!Tornavís és un riure constant perquè tenim una manera de treballar que hem acabat fent un grup d’amics els quals ens uneix un vincle, ens agrada fer teatre”.

La penúltima acció serà aquest diumenge 20 de juny a les 12 h a la Rambla, a l’estàtua dels Despullats, on representaran l’acció Els Murs, amb la col·laboració de Stop Mare Nostrum. Garcia considera que “aquesta performance serà bastant impactant, on parlarem de les dificultats que tenen les persones immigrants per moure’s a través de les diferents fronteres”. Tornavís celebra la seva primera dècada amb el repte d’apropar el teatre als barris mentre segueix posant llum als escenaris.

Text: Andrea Palma
Fotografies: Cedides