L’Espai Jove Kesse ha acollit aquest cap de setmana un taller de cuina responsable i sostenible a càrrec del responsable de la Fundació Espigoladors a la demarcació de Tarragona, Daniel Martínez. Set joves de Tarragona hi han assistit per descobrir idees, consells i tècniques per aprofitar els aliments. L’activitat s’emmarca en la Tardor Tarragona Jove, el cicle de propostes organitzat per la Conselleria de Joventut de l’Ajuntament de Tarragona.

En aquest taller, emmarcat dins una campanya de sensibilització a diversos col·lectius de la ciutadania, els joves han après com gestionar un conjunt d’àpats equilibrats sense malbaratar aliments amb tècniques de cuina eficient a nivell energètic.

En primer lloc, han hagut de pelar i tallar diverses hortalisses, com ara pastanaga i moniato, per acompanyar a uns cigrons, abans remullats durant diverses hores, a l’olla a pressió. Amb el resultat de tot plegat, han elaborat hummus.

Cuinar a pressió amb l’olla exprés és molt saludable i energèticament eficient

Mentre les hortalisses i els llegums, rics en proteïnes, estaven en plena cocció a l’olla, el taller ha continuat amb les primeres passes de l’elaboració del crumble de pomes tocades. El principal objectiu d’aquest postre és que no es llenci a la brossa la fruita només pel fet d’estar tocada, ja que hi ha trossos que estan bons i es poden aprofitar. Es tracta d’una recepta idònia per al moment de l’any actual, el final de temporada de les pomes, quan ja no tenen un aspecte “preciós”, en paraules de l’espigolador Daniel Martínez.

Les dues hores de dinàmica en grup també han permès l’elaboració de croquetes de cigrons i l’aprofitament de restes de pasta del dia anterior per fer-ne un pastís, el qual incorpora ous, salsa bolonyesa i formatge a una font clau de carbohidrats.

Les pèrdues, el malbaratament alimentari i el paper dels espigoladors

La Fundació Espigoladors és coneguda principalment per la seva tasca de recollida de producte fresc al camp i entrega a entitats socials. “Quan un pagès veu que una part de la collita no té valor comercial, nosaltres la recollim abans que passi el tractor i la portem a organitzacions com Càrites o menjadors socials”, explica el responsable a la demarcació de Tarragona, Daniel Martínez.

El que els espigoladors rescaten al camp són “pèrdues”, mentre que el “malbaratament alimentari” és tot allò que acaba a les deixalleries des que arriba als magatzems agrícoles fins que es posa sobre les taules de les llars.

Actualment, un terç dels aliments que es produeixen acaben a la brossa i un 60 % d’aquest malbaratament passa a les llars. Mentrestant, i en un context d’emergència climàtica, a l’Estat espanyol prop d’un 25 % de la població viu en situació de pobresa i amb dificultats per accedir a una alimentació saludable.

Per combatre’l, la Fundació Espigoladors engega campanyes de conscienciació, com per exemple, el taller d’aquest darrer dissabte a Tarragona.

Text i imatges: Raúl Rodríguez