La guerra d’Ucraïna ha obligat a milers de persones a desplaçar-se arreu d’Europa i Tarragona és una de les ciutats d’acollida de part d’aquests refugiats. Ara, alguns d’ells han aconseguit l’estabilitat laboral, i en part també emocional, gràcies al programa Treball i Formació, línia extraordinària Ucraïna – 2022), subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya i el Ministeri de Treball i Economia Social, i gestionat pel Servei Municipal d’Ocupació de l’Ajuntament de Tarragona, Tarragona Impulsa.

El Miguel i la Larisa treballen com auxiliars de mediació i atenció al públic a l’Institut Municipal de Serveis Socials. La Larisa va arribar fa gairebé dos anys a la ciutat, quan va iniciar-se la guerra, amb un pas intermedi per Castella i Lleó. De forma gairebé idèntica ho va fer el Miguel, després de viure a Polònia durant un mes.

Millorar els seus perfils professionals

La Marina i la Verònica, per la seva banda, treballen com a peons de manteniment, neteja i jardineria. Fins fa pocs dies netejaven el litoral tarragoní i ara es troben fent tasques de pintura en el marc del programa de dignificació de l’espai públic Pam a Pam. La Marina i la Verònica van aterrar a Tarragona fa un any i mig. La primera després d’un viatge fins a Barcelona i Castelldefels. La segona, directe a la ciutat.

El programa va iniciar-se l’1 de març d’enguany, destinat a persones desplaçades provinents d’Ucraïna. En total, 11 participants que desenvolupen accions d’experiència laboral com les esmentades, formatives i d’acompanyament. L’objectiu no és altre que millorar els seus perfils professionals per facilitar i contribuir a la millora de l’ocupabilitat de la població ucraïnesa desplaçada a Tarragona.

El Miguel i la Larisa, durant la seva jornada laboral

La Montse Martorell i la Mònica Casas són tècniques de Tarragona Impulsa i coordinen, entre altres, el programa Línia Ucraïna. Detallen que les persones destinatàries havien de ser demandants d’ocupació provinents d’Ucraïna, a les quals se’ls hagi concedit la protecció temporal, d’acord amb la targeta d’identificació d’estranger o la resolució de concessió que indiqui que es tracta del permís de protecció temporal.

Adaptar-se a Tarragona i la seva cultura

La Mònica és la tècnica d’acompanyament i els ha ajudat i orientat amb tots els tràmits. Des de la gestió del programa, fins a l’escolarització dels seus fills, entre d’altres. “És un dels objectius del programa”, expressa. De fet, a l’inici ella mateixa els va fer un curs de català personalitzat per tenir les principals nocions de l’idioma i que no els vingués de nou. En resum, els va ajudar no només a adaptar-se al lloc de treball sinó també a la comunitat.

Línia Ucraïna no és només un programa laboral, també formatiu, pensant en la integració de les persones participants. “Estem aprenent el que és el català i tota la seva cultura”, expressa el Miguel, mentre que la Larisa, radiòloga titulada, afegeix que “m’encanta fullejar els llibres escrits en català i conèixer la història”. Admeten que els ha sorprès el fenomen casteller i noves festes que no vivien com, recentment, la Castanyada.

Per a la Larisa, es tracta “d’un treball molt interessant, on puc ajudar els altres i comunicar-me per practicar els idiomes que estic aprenent”. Tant ella com el Miguel, doctor de medicina general al seu país, treballen directament amb persones migrants de molts països, però en concret ajuden altres persones d’origen ucraïnès amb les gestions que necessitin.

El fet d’obtenir ingressos econòmics a partir d’un contracte laboral ha significat un abans i un després per als onze participants del programa. Els ha permès “integrar-me millor dins de Tarragona i poder gaudir de la meva vida privada”, explica la Larisa, mentre que el Miguel afirma que ha pogut “descobrir i conèixer la ciutat més enllà del meu treball”. Ambdós es mostren molt contents de viure-hi i mantenen el seu desig d’instal·lar-s’hi permanentment. “És una ciutat única”, diu somrient la Larisa.

Fotografia de grup dels participants del programa Línia Ucraïna amb les tècniques de Tarragona Impulsa

La Marina i la Verònica valoren, per sobre de tot, el fet de ser contractades i assolir uns recursos econòmics, ja que, tant una com l’altra, tenen dues filles. També remarquen que és un afegit per poder conèixer la ciutat. La Marina treballava com a dependenta a Ucraïna i la Verònica, en una sucursal bancària. La Marina es vol quedar a Tarragona i que la seva família i fills puguin arrelar-se a la ciutat. En canvi, la Verònica vol tornar a Ucraïna. Ho té molt clar: “Hi tinc el meu marit, jo estic aquí sola amb la meva filla”.

Participants del programa, a la Móra

Des de Tarragona Impulsa lamenten que aquestes persones no puguin fer feines qualificades, ja que no se’ls ha pogut convalidar els seus estudis. “Vam escollir uns perfils que no exigien cap titulació”, explica la Montse Martorell. Tot i això, ressalten les “ganes de treballar que tenen”. “Tots disposen de vacances i no volen fer-les”, diu Mònica Casas. Un cop finalitzi el programa, al cap de dotze mesos, Tarragona Impulsa els deixa la porta oberta per vincular-se al servei d’intermediació permanent que ofereixen, amb l’objectiu d’orientar-los i cercar feina.

Text: Josep Gallofré

Imatges: Adrián Aparicio