Sota el vessant de l’economia social com a forma d’empresa naixia l’any 2018 el programa Tarragona Economia Social i Solidària (TESS). La iniciativa de formació i acompanyament a l’emprenedoria al voltant d’aquesta tipologia de projectes neix amb la idea d’ajudar aquells emprenedors i emprenedores del territori amb una idea de negoci sota les premisses del programa. Aquest 2022 tindrà lloc una nova edició que s’iniciarà el 29 de juny.

Niucoop i Wildfare són dues de les empreses que van participar en l’edició de 2021 del TESS. La primera es dedica a l’elaboració de productes tèxtils amb material sostenible per a infants, mentre que la segona treballa la millora de la vida dels animals sota el càrrec humà, siguin domèstics o salvatges, a partir d’assessorament i formacions.

Planificar i aconseguir els objectius

Noemí Ferret és una de les responsables de Niucoop, junt amb Rebeca Luciani, i referma que el programa, organitzat per Tarragona Impulsa amb la col·laboració de l’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona, els ha ajudat “a posar les bases del que és l’estructura necessària per emprendre l’activitat econòmica”. Així, afirma que es treballen “tots els aspectes necessaris per tirar endavant el negoci” i fa valdre “la xarxa de contactes i vincles que es creen”.

Per la seva banda, Pablo Ayudo està al capdavant de Wildfare. “El TESS ens va ajudar a transformar una idea que feia anys treballàvem de forma no professional i a planificar per arribar als objectius”, explica.

Pablo Ayuso, durant una formació

Ayuso i Ferret destaquen l’acollida i seguiment dels professionals i tècnics al càrrec del projecte, molts d’ells vinculats a l’economia social i solidària. El Pablo referma que Wilfdfare “és el que és avui dia gràcies a ells”. La Noemí destaca “la intensitat del curs”. “Hem obtingut molta informació que encara estem processant”, diu, i afegeix que durant el creixement actual de l’empresa “tenim presents moltes de les coses que se’ns van detallar”.

La importància del suport moral

Lligat amb el programa formatiu TESS i l’impuls de l’economia social i solidària, l’Ajuntament ha creat un programa de beques a fi de dotar de suport econòmic els projectes empresarials en les seves fases inicials. Aquesta aportació va ajudar Niucoop “en les despeses inicials de constitució” i veure que “la creació d’un negoci ja no és fa tant costa amunt“. A Wildfare l’han feta servir per invertir en maquinària i programari. “La beca ens ha ajudat a continuar millorant”, expressa Pablo Ayuso.

Però més enllà de l’ajuda econòmica rebuda, tant Ayuso com Ferret refermen el valor moral i d’impuls que aporta el programa Tarragona Economia Social i Solidària. La Noemí ho posaria “gairebé al mateix nivell que els diners”. “Quan comences et sorgeixen molts dubtes i treballar amb professionals i gent experta et convenç de seguir endavant”, explica Ferret. Per a Ayuso, l’àmbit moral és molt important “per aconseguir un acompanyament personal de la iniciativa”. En aquest sentit, el Pablo argumenta que, per exemple, va ser de gran ajuda el suport rebut amb temes de legalitat.

Una formació presencial de Wildfare amb animals domèstics

Niucoop fusiona il·lustració amb artesania tèxtil. Actuen amb materials sostenibles i de la màxima proximitat possible. Actualment, disposen d’un producte dedicat a donar la benvinguda als nadons que ofereixen als ajuntaments del Camp de Tarragona i que s’il·lustra fent referència a cada municipi. Fins al moment han rebut una “resposta molt positiva” i ja fan feina amb diversos consistoris com Altafulla, Creixell i Amposta, entre d’altres. En paral·lel, pròximament sortirà al mercat una línia del seguici festiu il·lustrat i tenen present oferir propostes per a tots als públics al seu web i en punts de venda.

Wildfare treballa per donar assessorament a les persones amb mascotes al Camp de Tarragona, i associacions que treballen en la protecció d’animals salvatges arreu de Catalunya i Espanya. Ho fan, sobretot, a partir de cursos i seminaris, molts d’ells en línia. Així, tal com detalla Ayuso, existeixen cursos per millorar el vincle amb gossos i gats o per problemes de comportament.

Text: Josep Gallofré

Imatges: Wildfare i Niucoop