Dex, sin, dex ,sin, dex! Dreta, esquerra, dreta… En llatí o en català, les passes dels legionaris dels grups de recreació militar tarragonins han marcat el ritme de Tarraco Viva, fins al punt de convertir-se’n en un dels elements definitoris i indispensables en els seus quinze anys d’existència.

Coincidint amb els inicis del festival l’any 1999, quan Tarraco Viva es concebia com una plataforma de difusió del patrimoni de la ciutat per donar suport a la candidatura a Patrimoni de la Humanitat, va néixer l’Associació Projecte Phoenix. Emmirallada en precedents del nord d’Europa, l’entitat va ser el primer grup de reenactment, de recreació històrica, de la ciutat. “La nostra obsessió és la divulgació“, explica Enric Seritjol, responsable de l’Associació.

Van començar creant una petita unitat de la Legio VII Gemina, una legió que realitzava tasques administratives a Tarragona en època Flàvia, la de màxima esplendor de l’Imperi romà. “Explicar la història de Roma sense explicar el seu exèrcit seria enganyar la gent“, remarca Seritjol. Des d’aleshores, termes com caligae (les sandàlies), lorica segmentata (la cuirassa) o cingulum (cinturó) formen part de la banda sonora habitual del festival.

La Legio VII Gemina al passeig Arqueològic, en una de les seves primeres sortides a Tarraco Viva

Als inicis la tasca de documentació va ser ingent. A partir de contactes amb altres grups existents, com els britànics Ermine Street Guard, dels dibuixos de Peter Connolly i de desenes de documents, es va establir com podia ser un soldat romà a la península Ibèrica. “Abans parlàvem de reconstrucció històrica i ara ho fem de recreació històrica, perquè hem assumit que reconstruir-ho tot tal com era fa 2.000 anys és gairebé impossible, tot i que intentem acostar-nos-hi tant com és possible“, explica Seritjol. Tot i això, no es van estalviar esforços a buscar els materials apropiats per confeccionar el vestit del legionari: el ferro per a la lorica (“encara que sembli mentida, avui en dia és difícil de trobar!“, apunta, resignat, Seritjol), la llana cardada per al vestit inferior…

Aquella primera unitat va anar creixent en quantitat i qualitat i, a banda de no faltar mai a cap cita de Tarraco Viva, amb el pas del temps ha participat en altres activitats de recreació històrica a indrets com Garray (Lleó) o el Museu del Pont du Gard (França). Paral·lelament, l’Associació Projecte Phoenix ha anat més enllà de la recreació militar i s’ha endinsat a explicar com era la vida quotidiana en els carrers d’una ciutat romana o el funcionament del senat romà, entre d’altres activitats.

Aquest cap de setmana, la Legio VII Gemina, com la Legio I Germanica-Septimani Seniores, l’altre grup de reconstrucció militar de la ciutat, seran novament les estrelles de les activitats als Jardins del Camp de Mart

Jordi Suriñach