El fet de generar dades obertes en l’entorn digital cada cop guanya més valor en el territori empresarial, agents econòmics i institucions. Amb l’objectiu de divulgar-les, estructurar-les en dissenys web i aplicacions, així com aconseguir una comunitat dater creixent, es va crear fa tres anys l’Open Data Lab Tarragona. La pretensió no és cap altra que crear un focus de coneixement i generar oportunitats a partir de dades obertes al Camp de Tarragona.

“La voluntat d’Open Data Lab Tarragona és que sigui un mecanisme per reforçar la transparència de l’administració pública obrint les seves dades per fomentar i potenciar la seva reutilització”, explica Pep Budí, cap de Servei de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de l’Ajuntament de Tarragona. Ho fan a través de la digitalització i són les empreses i la societat civil les que poden utilitzar-les per “generar nous serveis i prendre decisions”.

Imatge d’una formació d’Open Data Lab Tarragona

Les dades obertes són d’ús lliure i gratuïtes. De fet, les grans societats (Google, Amazon, Microsoft, Uber, etc.) ja fa temps que en treuen profit, però ara ha arribat el moment per a les pymes i autònoms. És aquí on sorgeix l’oportunitat de l’Open Data. Es tracta de convertir dades “brutes” en informació, tal com explica la presidenta de l’associació Barcelona Open Data, Lourdes Muñoz, que el passat 2019 va participar en la creació d’Open Data Lab de Tarragona, juntament amb l’Ajuntament de Tarragona. “Volem transformar les dades obertes que publiquen les administracions públiques en un valor per a les petites empreses, la població i altres institucions”, expressa Muñoz, la qual afegeix que la seva missió és que “hi hagi un valor per convertir una informació en una oportunitat. 

Un cop recopilades les dades, Lourdes Muñoz explica que “es poden prendre decisions, perquè són un gran valor per a l’activitat econòmica”. “Parlem d’un altre tipus de públic que no és especialista en el procés de dades i el que pretenem és que aquestes siguin comprensibles per tothom i divulgatives”, diu la presidenta de Barcelona Open Data. A més, existeix la possibilitat de demanar dades a partir d’un canal obert del consistori tarragoní.  

La importància dels daters i el repte conjunt entre l’Ajuntament de Reus i el de Tarragona

Qui ajuda a extreure aquestes dades d’un document en brut? La comunitat dater. Actualment, Open Data Lab Tarragona té 194 membres en actiu, mentre que més de 1.700 persones han passat per algun dels cursos o píldores.

Existeix una complicitat: “La idea de la comunitat dater és donar i rebre”, detalla Lourdes Muñoz. D’aquesta forma, ells es comprometen a generar coneixement amb les dades de forma voluntària i a canvi obtenen formació. Des del febrer de 2021 ja s’han ofert 7 aprenentatges per als daters a Reus i Tarragona. Un cop extretes les dades requerides, la tasca de Barcelona Open Data i d’Open Data Lab  Tarragona és publicar-les per treure’n suc a mode d’observatori.

De fet, aquest dijous es presenta el que ells coneixen com a repte i que no hagués estat possible sense la participació dels daters. A partir de les 6 de la tarda s’organitza un workshop online per presentar el projecte col·laboratiu ‘Dades reactivació econòmica i social COVID-19 al Camp de Tarragona’. La iniciativa, feta conjuntament per l’Ajuntament de Tarragona i Reus, el qual s’hi ha adherit aquest 2021, ha treballat la recopilació de dades obertes útils sobre l’impacte de la pandèmia al voltant de la salut, l’economia i el benestar de les persones, perquè puguin servir d’impuls vers la recuperació econòmica i social. Per participar al workshop cal fer la inscripció prèvia de forma gratuïta.

Imatge promocional del workshop d’aquest dijous

Pep Budí posa en valor que “la idea d’aquest dijous és sobretot expressar que el web que es presenta s’ha fet amb l’ús de dades obertes i s’ha generat sota un model de cocreació”. El workshop programat és “un punt de partida”, tal com argumenta Lourdes Muñoz. A partir d’ara, i durant el darrer quadrimestre de l’any, iniciaran el repte de generar dades per ajudar al petit comerç de Reus i Tarragona.

Una eina de transparència

Obrir qualsevol tipus de dades a la societat complementa i suma a les competències de transparència dels ajuntaments. Més enllà dels portals de transparència, el que s’aconsegueix amb l’Open Data, en paraules de Pep Budí, és “presentar les dades obertes en altres formats per tal que es puguin reutilitzar”. Aquests és un dels objectius dels cursos d’Open Lab Tarragona: “Expliquem com fer-ho i ensenyem a crear eines per generar poder de decisió”. Per Budí, és “molt important” la dinàmica de formar a la gent “amb classes que s’enfoquen amb un treball al voltant del repte”.

El cap de Servei de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de l’Ajuntament de Tarragona també posa en valor que “qualsevol nou servei que s’ofereix a la ciutat es fa sota la premissa d’haver recopilat dades anteriorment”. Des del consistori ja hi ha més de 70 conjunts de obertes a disposició de la ciutadania.

Text: Josep Gallof´ré.
Imatges: cedides.