Tornar als teus orígens sempre és motiu d’alegria. I és que la reconeguda soprano de Tarragona Marta Mathéu es retrobarà amb qui la van veure créixer, artísticament parlant. Mathéu oferirà, junt amb la Banda Unió Musical de Tarragona (BUMT), un concert de sarsuela aquest diumenge, 1 d’agost, a l’Auditori del Camp de Mart.

Marta Mathéu torna d’aquesta forma a un escenari de Tarragona després de quatre anys. Un retrobament, sense cap mena de dubte, especial per tot el que comporta. La soprano manté una excel·lent relació amb el director de la banda, Jordi Masip. Arran d’aquesta amistat, ha estat convidada per fer aquest concert. “Tot i que ningú és profeta a la seva terra, és molt especial retrobar-me amb la gent que fa tants anys que em coneix, des dels meus inicis en la música”, comenta Mathéu amb certa nostàlgia.

El nom de l’espectacle ja ho diu tot sobre el que es podrà apreciar a l’escenari: ‘Tarda de sarsuela amb segell tarragoní’. Tal com detalla la cantant, serà una gala lírica de sarsuela “on hi haurà una mostra de diferents tipus d’aquest estil musical, des de la castissa de Madrid fins al teatre líric català”. En aquest sentit, l’estructura del concert està pensada perquè “el públic s’ho passi molt bé, i de passada, fer una mica de pedagogia i que aquest repertori es conegui una mica millor”.

Contenta de poder oferir un concert de sarsuela

Marta Mathéu defensa que el seu estil habitual és el “d’interpretar bona música donant el millor de mi mateixa”. Per aquest motiu, i davant del repertori, considera que “és quelcom que qualsevol cantant ha de conèixer bé”. Si bé és cert que darrerament s’ha dedicat més a l’òpera, el lied i l’oratori, per a ella “sempre és un motiu d’alegria que se’m convidi a fer sarsuela”. Fa poc, per exemple, va tenir l’oportunitat d’enregistrar la ‘Cançó d’Amor i de Guerra’ fent el paper de la protagonista, la Francina, i ho va veure com “un autèntic plaer”.

Ara com ara, queden poques entrades per assistir al concert. Mathéu recomana a qui s’ho estigui pensant “que s’afanyi”, perquè “passarà una bona estona i podran escolar la Banda amb el Jordi Masip anant una mica més enllà del repertori habitual”. “Han de venir”, diu de forma rotunda.

Un moment de canvi a la recerca de nous repertoris

La soprano tarragonina es troba actualment en un moment “de canvi, de maduresa a escala local i també de recerca de nous repertoris”. “En la vida d’una cantant hem d’escoltar sempre cap a on va el nostre instrument”, expressa. Així, Mathéu es considera una privilegiada i té “la gran sort que la meva veu m’ha permès abordar un repertori molt ampli”. Actualment, treballa en projecte “prou interessant” i a mitjà i llarg termini té “reptes molt grans i moltes ganes d’afrontar-los”.

La crisi sanitària de la Covid-19 l’ha afectat de ple, com a tants d’altres artistes i persones vinculades a la cultura. Durant els mesos de confinament tot es va aturar, però, per sort, Mathéu pot dir “que la majoria de projectes on participava no es van cancel·lar, sinó que es van ajornar per aquest any i el vinent”. Això sí, va ser molt estrany “haver d’aturar la màquina de sobte”. Però, com en tot, cal buscar el vessant positiu de les coses i la cantant va aprofitar aquesta aturada per “descansar de l’instrument i plantejar-me diferents aspectes tècnics i d’altres àmbits que amb el dia a dia frenètic no tenia temps”.

Ara, davant d’una lenta recuperació, Marta Mathéu es troba que li sorgeixen “molts projectes sobre la marxa”. La seva gran fita és data el 2022, quan debutarà com a Norma al Gran Teatre del Liceu. Ara bé, no és l’únic projecte que l’il·lusiona. També farà la ‘Missa en do menor’ de Mozar amb Camera Musicae, participarà en l’estrena del ‘Messies’ d’Albert Guinovart i en una producció de Barber a Sevilla i Menorca, entre moltes d’altres actuacions. A més, seguirà impartint docència al Conservatori del Liceu, la qual “és també una part molt important de la meva activitat”.

Text: Josep Gallofré

Fotos: Michal Novak