Van arribar a finals del mes de juny i tornaran a casa seva la darrera setmana d’agost. Dos mesos és el període de temps que els 23 nens i nenes sahrauís han passat amb famílies del Camp de Tarragona, en el marc del programa Vacances en Pau que coordina Hammada, l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí.

Al llarg d’aquestes més de vuit setmanes, nens i nenes, que tenen entre 10 i 14 anys, han fet nombroses activitats lúdiques amb les famílies, però també han tingut l’oportunitat de tenir accés sanitari especialitzat, ja que tots ells han estat visitats per un pediatra i, els qui ho han necessitat, han pogut anar al dentista, a l’oculista i a l’òptica a fer-se ulleres.

D’altra banda, un dels altres objectius del programa és treure’ls del desert durant els mesos de calor més intensa, ja que, fàcilment, les temperatures al seu lloc d’origen sobrepassen els 50 graus.

Jaume Duran, president de l’associació Hammada, explica que, a banda, l’estada dels nens a Catalunya pretén fomentar la conscienciació dels ciutadans catalans apropant-los a la problemàtica dels camps de refugiats sahrauís. “Viuen exiliats des de l’any 1976 i, tenint en compte que moltes institucions els han abandonat, és l’única manera que hi ha que se segueixi parlant d’aquest poble”, lamenta Duran.

Aquest diumenge 25 d’agost, per acomiadar-los, l’associació ha organitzat una festa de cloenda del programa Vacances en Pau al Camp d’Esports Municipal de la Canonja. Al llarg de tot el dia hi haurà competicions esportives, castells inflables, màgia, ball i també una festa de l’escuma.

A partir de dilluns 26, de manera escalonada, tots els nens i nenes sahrauís tornaran a casa seva a l’espera de poder tornar a Catalunya l’estiu vinent.

Text: Laia Díaz
Fotografies: Hammada