El popular Oriol Grau, conegut per les seves facetes d’actor, guionista, serà l’encarregat aquest dijous de pronunciar el Pregó de les festes de Santa Tecla. L’acte tindrà lloc des del balcó del Palau Municipal, de tal manera que tota la gent congregada a la plaça de la Font pugui escoltar les seves paraules. 

Des dels seus inicis artístics a l’Escola Municipal d’Art Dramàtic Josep Ixart fins a la seva participació en la recuperació del Ball de Dames i Vells l’any 1981, l’actor, guionista i vocalista, Grau ha estat una veu destacada en la cultura local.

Als anys vuitanta, va cofundar l’orquestra de ball La Gramola de la Iaia i va ser part integral del Col·lectiu de Teatre Necessari Trono Villegas. El seu compromís amb les arts va culminar amb la col·laboració en la creació l’any 2003 de la Sala Trono, un espai influent en el teatre independent a Tarragona i més enllà.

La relació d’Oriol Grau amb Tarragona és profundament enraigada. Tal com ell mateix descriu: “M’estimo Tarragona i sento que és la meva ciutat, tot i haver nascut fora. Aquí he passat la major part de la meva vida, i no concebo viure en un altre lloc.”

La seva participació anual en el ball de Dames i Vells durant Santa Tecla és un lligam que el vincula de manera especial a Tarragona. El ball és un ritual que esdevé una celebració comunitària, i Oriol Grau ho sap molt bé. Comparteix una anècdota emocionant, dient: “El moment més especial, que gaudeixo cada any, és la primera sortida del ball de Dames i Vells a la plaça, i veure les cares i sentir un públic entregat, incondicional, i amb una avidesa a riure i passar-s’ho bé. És molt satisfactori, i em produeix un plaer molt semblant al plaer sexual.” Aquesta descripció ens transporta a la màgia de Santa Tecla i la seva capacitat per unir a la comunitat en aquestes festes tan esperades.

Finalment, per als visitants que experimenten les festes de Santa Tecla per primera vegada, Oriol Grau té algunes recomanacions: a part de gaudir del ball de Dames i Vells, Grau suggereix altres activitats com els balls parlats, el seguici, el retaule, els pilars caminant i, fins i tot, la baixada de l’Àliga, per als amants d’emocions fortes.

Tot i l’encàrrec de prendre el rol de pregoner, Grau no perd la seva autenticitat. Tal com ell mateix diu: “Ser el pregoner de la teva ciutat és una gran responsabilitat. Però tot i la solemnitat del moment, no deixaré de ser jo, amb el meu humor i el meu sentit crític.” Així que podem esperar un pregó carregat de passió, sinceritat i potser, fins i tot, un toc d’humor.

Text: Laura Borràs

Fotos: Marc Colilla i Mònica L. Dalmau.