Un bon nombre d’estudis mèdics constaten que una dieta equilibrada amb una alimentació saludable disminueix el risc de contraure malalties com diabetis, obesitat, hipertensió o problemes bucodentals. No només millora el benestar físic, també actua de forma positiva en l’estat d’ànim. De fet, cada cop és més la població que està conscienciada amb el menjar i la seva salut. Així ho constata la mentora de reeducació alimentària, Sònia Cardó. La tarragonina forma part del grup Generación R que, junt amb Anna Mateo i Sheila Micó, imparteix aquestes setmanes el cicle de tallers ‘7 de Mercat’.

Sònia Cardó és la responsable de KomoKomes, un espai creat amb el desig d’ajudar a millorar la salut i l’energia tot fent els canvis necessaris en els hàbits alimentaris i l’estil de vida dels interessats. Cardó és llicenciada en Ciències Químiques i té el màster en Nutrició, Obesitat i Tècniques Culinàries per la Universitat Internacional de La Rioja.

Ensenyar a ‘menjar bé’

El cicle va començar aquest passat dimecres i té lloc al Mercat Central de Tarragona. Els tallers tenen per objectiu ensenyar als participants a elaborar un menú setmanal variat, senzill i amb productes de mercat. Tal com detalla Cardó, es pretén “ensenyar a la gent a menjar bé, amb l’elaboració d’unes receptes que es troben a l’abast de tothom”. En resum, el cicle vol recuperar l’essència de la dieta mediterrània i els seus beneficis.

Sònia Cardó, al centre, acompanyada de Sheila Micó (esquerra) i Anna Mateo (dreta)

Fa uns anys, el nutricionista Carlos Ríos va revolucionar les xarxes socials amb el seu moviment realfooding. Avui dia, compta amb milers de seguidors al seu compte d’Instagram. En el seu moment, Ríos no va fer altra cosa que apropar a la societat les bases de l’alimentació saludable i saber diferenciar els aliments sans dels ultraprocessats. L’alimentació s’introduïa a poc a poc en l’opinió pública fins que actualment és un tema de debat fins i tot en les administracions públiques. Mostra d’això és, per exemple, l’increment de l’IVA en les begudes amb sucres afegits.

La Sònia considera que l’alimentació “cada cop està més present en tots els nostres entorns” i que existeix una preocupació “per menjar millor i cuidar-se”. L’orientadora alimentària creu que “ara tenim més informació per decidir i no sotmetre’s a productes que diuen ser saludables i que no ho són”. Cardó considera que darrere d’aquest tipus de productes ultraprocessats “existeix un gran màrqueting i intenten que ens deixem endur per les paraules” i dona un consell: “És molt important saber interpretar les etiquetes”.

Carlos Ríos i el paper dels influencers

Quines són les recomanacions bàsiques gaudir d’una dieta sana i equilibrada? La Sònia ho té clar: “beure molta aigua, menjar més aliment vegetal, menys ultraprocessats, sucre i sal; i ingerir una gran varietat d’aliments naturals, frescos i de la terra”. La guia treballa aquests conceptes amb les persones que confien en ella. D’aquesta forma, aquests consells bàsics aportaran beneficis com “una millora en el sistema digestiu, el control de pes, l’energia o l’ànim i autoestima”.

El paper dels nutricionistes i persones favorables a l’alimentació saludable a les xarxes socials està en auge. Carlos Ríos va ser el primer, però també s’hi troben altres influenciables com les germanes valencianes Ana i Sari, Miriam Pérez o Aitor Sánchez, entre d’altres. De fet, la Sònia també és molt activa a les xarxes socials, amb consells i receptes. “Estan fent molt bona feina i donen un punt de vista diferent i que és necessari per anar més enllà de l’etiqueta”, comenta Cardó. La tarragonina recorda que en el seu moment “ens van obrir els ulls i ens fan valorar el fet de comprar un aliment o tornar-lo a deixar a l’estanteria”, i afegeix que, a voltes, “ens expliquen el que no surt a la televisió i altres mitjans de comunicació”.

Un moment del primer taller de cuina als Mercats de Tarragona

El debat vers l’alimentació saludable també existeix quan es comenta que menjar sa pot resultar car. Sònia Cardó contradiu aquesta afirmació i assegura que “no cal anar a comprar cada dia productes de l’altra punta del món perquè siguin saludables”, sinó que la conclusió és “menjar com ho feien els nostres avis”. Verdura, cereals integrals, una mica de carn, peix… Aliments bàsics de la dieta mediterrània i que, segons Cardó, “s’estan perdent en la nostra alimentació”. Així mateix, referma que “el menjar brossa no és tan barat com sembla i a la llarga és més costós per recuperar la salut que hem perdut”.

Educació alimentària des de petits

L’alimentació saludable no existeix només entre el públic adult. Els serveis mèdics alerten que els índexs d’obesitat entre els infants creixen amb escreix i, davant d’aquesta situació, els pares i mares implementen també el menjar saludable entre els més petits. La nutricionista tarragonina creu que “hauria de ser una pota més de l’educació escolar”. En aquest sentit, Sònia Cardó valora la importància “que els pares i mares ensenyin a menjar bé als fills i és per aquest motiu que fem els tallers”. Malgrat que es veu un marge de millora familiar quant a alimentació, lamenta “com mengen els nens i nenes avui en dia”. “Potser és per falta de temps i la realitat és que es pot cuinar i menjar bé amb poca estona”, comenta.

El Mercat Central de Tarragona, de la mà de Generación R, ha programat aquest cicle d’alimentació saludable. Es tracta de cinc tallers setmanals dirigits a qualsevol persona amb inquietud per la cuina i el menjar saludable. Les sessions tenen lloc a la parada de restauració de l’interior del recinte cada dimecres a les 18 hores. Cada taller té una durada de dues hores i un cost de quinze euros. Les inscripcions en línia per als propers ja estan obertes.

La Sònia, l’Anna Mateo i la Sheila Picó han creat Generación R no només per promoure l’alimentació saludable. L’objectiu és anar més enllà i ja treballen per incloure la temàtica de la sostenibilitat i el medi ambient en els seus tallers. “Volem afegir temes per fer un món millor”, expressa.

Text: Josep Gallofré

Imatges: David Oliete – Mercats de Tarragona