M’bamoussa Dembele, natural de Mali, va arribar a Tarragona fa dinou anys. Nascuda en una família mandinga, va viure entre les ciutats de Koutiala i Bamako durant la seva joventut. La seva integració a la ciutat i el paper al capdavant de l’associació Indivisibles, per fer visible la situació de la dona africana, la van fer mereixedora d’un dels punts de llibre Dones Tarragonines d’aquest 2024.

Estudiant d’administració i comptabilitat, volia treballar en aquest sector al seu país, però va decidir desplaçar-se amb el seu marit a Catalunya. La M’bamoussa va haver d’esperar un temps abans de poder arribar a Tarragona, i va viure un temps a Mauritània, mentre esperava el visat.

Tornar a estudiar de nou

Va arribar a Tarragona l’any 2005 i no ho va tenir fàcil. Tot i voler dedicar-se a allò que havia estudiat, va veure com la seva formació no era reconeguda a Espanya. És per aquest motiu que l’any 2012 va apuntar-se al CFA Tarragona, a Riu Clau, per aprendre castellà i català i accedir a uns estudis regulats. “El primer obstacle que em vaig trobar era la llengua”, recorda. Val a dir, però, que a més d’aquests idiomes, la M’bamoussa parla mandinga, bambara, francès i anglès. Posteriorment, va cursar un grau mitjà de comerç i màrqueting a l’Escola Joan XXIII de Bonavista. En aquest sentit, va haver de compaginar els estudis amb la cura dels seus fills i lamenta que, fins ara, “no m’ha servit gairebé per a res, ja que no he trobat feina del que volia”.

M’bamoussa Dembele treballa actualment d’ajudant de cuina, però té molt clar que “m’agradaria dedicar-me al que he estudiat”. Vol que li donin una oportunitat “i que no m’etiquetin pel meu color de pell ni per quelcom semblant”.

Totalment integrada a la ciutat

Dembele ha tingut una plena integració en la cultura tarragonina i ja veu els seus fills i filles “com uns tarragonins més”. “La inclusió, per a nosaltres, és molt important”, referma. Una de les seves filles és enxaneta de la colla castellera de Sant Pere i Sant Pau, les altres dues practiquen bàsquet i el seu fill juga a futbol a Torreforta.

Es manifesta en contra de la mutilació genital femenina i, juntament amb altres dones africanes, ha fundat l’associació sense ànim de lucre Indivisibles. Els seus objectius són visibilitzar les dones africanes, crear vincles entre la cultura tarragonina i africana que permetin el coneixement mutu i, també, ajudar les dones que viuen al seu continent. L’entitat procura facilitar l’accés a l’aigua potable, principalment a les zones rurals, amb la construcció de pous i dipòsits. A més, també lluiten contra la mutilació genital femenina en els seus països, la qual cosa considera “una injustícia vers la societat de dones africanes”. “Volem sensibilitzar a la gent en aquest tema”, expressa.

Avui dia formen part d’Indivisibles més de 20 famílies de diferents països de l’Àfrica Occidental. Per la M’bamoussa, “no hem d’oblidar mai d’on venim”. Com Dembele, totes elles són un senyal de fortalesa i d’integració. De fet, explica que l’associació ha tingut molt bona acollida i que “la gent ens valora molt”. Actualment, es troben cercant un espai a la ciutat on puguin desenvolupar les seves trobades i activitats.

Per M’bamoussa Dembele, el fet de rebre el punt de llibre Dones Tarragonines ha estat “una forma de visibilitzar les dones africanes i de mostrar la tasca que estem realitzant”. “Estic molt contenta i orgullosa, perquè les dones africanes de vegades som les grans oblidades i també cal fer veure que som treballadores i responsables, aquest reconeixement em dona coratge”, conclou.

Text: Josep Gallofré

Fotos i vídeo: Ajuntament de Tarragona