El temporal de neu va afectar nombroses poblacions de la península Ibèrica, algunes, com és el cas de Tarragona
Les nevades al mes de març no són un fet excepcional en llocs de muntanya, el que no és tan freqüent es que es donin arran de mar i que la neu qualli ni que sigui per unes hores. Un dia de març de 1971 i durant unes hores la ciutat es va tenyir de blanc.
El dimarts dia 9 de març el Diario Español titulava en portada “Nevada insólita” i dedicava dues planes interiors amb nombroses fotografies a la nevada que va tenir lloc dos dies abans, el diumenge dia de 7 (cal recordar que els dilluns no es publicava el diari). La neu caiguda durant tot el matí va quallar i va canviar el paisatge de la ciutat i els camps de conreu propers després d’uns dies de temperatures primaverals.
La nevada va afectar la franja litoral i va causar danys irreparables als ametllers que es trobaven en plena floració. Al Diario Español titulaven l’article així de contundent: Asesinada en flor la cosecha de almendra. La nevada va afectar la línia de costa i l’agricultura se’n va veure ressentida, llegim: “Pero no hay duda de que, por lo imprevista, habrá causado daños en nuestra agricultura. Los agricultores son quienes, casi siempre, pagan las tristes consecuencias de estas informalidades meteorológicas”. Els temporals de fred de finals de desembre i inicis de gener d’aquell any ja havien tingut conseqüències greus en el conreu d’oliveres, fins i tot llegim a la premsa que un tram de nou quilòmetres del riu Ebre es va gelar a causa del fred.
El diumenge 7 de març, el periodista Daniel de la Fuente Torrón i el fotògraf Chinchilla van sortir al carrer i van recórrer diversos indrets de la ciutat per captar les imatges i les impressions dels ciutadans que no es van voler perdre l’espectacle. A la platja del Miracle expliquen “…nos encontramos a un valiente. – Esto no es frío ni es nada. Allá, allá en Castilla aprieta. Si me lo permiten, voy a bañarme. Y ni corto ni perezoso, con su bañador, aquí le tienen. Me dicen que otros tarraconenses hicieron otro tanto….”
A causa de l’excepcionalitat de la nevada la notícia es va publicar en nombrosos mitjans de comunicació no només locals. La Vanguardia i El Correo Catalán també se’n van fer ressò.
El Correo Catalán li dedicava una pàgina sencera amb el titular “Tarragona bajo la nieve”. Les fotografies dels monuments, del riu Francolí i la platja cobertes de neu acompanyaven un text breu on recordava que feia vint anys que no nevava amb aquella intensitat. La Vanguardia, per la seva part, publicava la imatge d’un grup de persones netejant la neu caiguda al Passeig Arqueològic.
El temporal de neu va afectar nombroses poblacions de la península Ibèrica, algunes, com és el cas de Tarragona, poc habituades a rebre neu i menys al mes de març quan ja s’enregistraven temperatures de primavera. Llegim: “…A las nueve menos diez del domingo comenzó a nevar en Tarragona persistiendo el temporal hasta la doce y media, con un espesor de dos centímetros”. La pluja posterior va acabar desfent la neu ben aviat.
El Boletín de Información Municipal en va fer una breu referència al peu d’una imatge del Passeig Arqueològic emblanquinat, on llegim: “Pero, al menos, Tarragona vibró -perpleja y emocionada- al contraste de una nueva sinfonía de color”.
El mes de desembre de 2001 una altra nevada va quallar a la ciutat deixant imatges que molts tarragonins encara recorden i que en aquest cas es van immortalitzar en un llibre publicat per l’Ajuntament amb el títol de Tarragona nevada.
Text: M. Elena Virgili bertran / Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona
Imatges: Chinchilla. Centre d’Imatges de Tarragona / L’Arxiu
El Correo Catalán, 9 de març de 1971. BHMT/L’Arxiu
La Vanguardia. 9 de març de 1971. BHMT/L’Arxiu
Deixa un comentari