Hortènsia Grau Juan, nascuda a Barcelona el 22 d’abril de 1960 a Barcelona, va ser una de les mereixedores dels punts de llibre Dones Tarragonines aquest 2024. Mestra d’educació especial, pedagoga i antropòloga ha dedicat la seva trajectòria professional a la docència i al món de la política, amb la vocació de servei públic com a referent.

Grau va iniciar-se en el món de l’educació en l’etapa del que llavors era coneguda com a preescolar el curs 83-84. Ho va fer a l’escola d’Alcanar i recorda que “en aquell moment ens acabaven de transferir com a funcionaris de la Generalitat i afrontàvem el repte amb molta il·lusió, amb un grup de gent molt jove amb ganes de canviar les coses”. El seu temps a Alcanar el recorda amb molta estima i amb un treball constant al voltant dels moviments de renovació pedagògica.

Directora amb 28 anys

A l’escola d’Alcanar va ser directora amb només vint-i-vuit anys. Es tracta de l’única escola pública que en aquells moments hi havia en aquell territori. Fins avui dia, molt han canviat les coses, ja que l’Hortènsia encara té al cap com si fos avui “que els mestres fèiem fins i tot de monitores de menjador i dinàvem amb els nens”.

Posteriorment, va treballar a l’institut Vidal i Barraquer de Tarragona on, junt amb altres docents, van impulsar els estudis d’Animació Sociocultural en el marc de la formació professional, els quals van ser pioners a Espanya. A més, en aquest centre docent va ser coordinadora, cap d’estudis, sotsdirectora i tutora dels alumnes en pràctiques. “Vaig jugar tots els papers”, rememora.

Hortènsia Grau formà part del govern de Catalunya del 2007 al 2010, essent la primera directora dels Serveis Territorials del Departament d’Interior i Relacions Institucionals i Participació. Fa valdre l’impuls de polítiques de recuperació de la memòria històrica, entre les quals destaca la dignificació de l’espai de la fossa comuna al cementiri de Tarragona o la senyalització d’espais emblemàtics del territori, entre moltes altres iniciatives. Grau també recorda amb satisfacció el treball fet amb Protecció Civil, el trasllat del 112 a la ubicació actual o el desplegament dels Mossos.

Diputada de l’espai ecosocialista per la demarcació al Parlament de Catalunya durant tres legislatures, del 2010 al 2017, va ser portaveu de les comissions de Territori, Medi Ambient i Agricultura, i es va mostrar sempre al costat dels moviments socials i ecologistes i dels pagesos i pescadors del territori. Va representar al Parlament la lluita pels espais naturals, per la sobirania alimentària, contra la instal·lació del cementiri nuclear, contra el projecte BCN World, al mateix temps que defensava més recursos per als serveis públics de Tarragona. “D’aquests anys al Parlament estic contenta d’haver estat la ponent de lleis importants i haver construït propostes per Tarragona i la demarcació tot i estar a l’oposició. Vaig batallar molt”, comenta Hortènsia Grau.

Grau encara té molt clar actualment que “els polítics som servidors públics i la teva feina ha de servir per a la ciutadania”. “No m’agrada la política partidista o de relat”, rebla. Així, detalla que “mai pots guanyar-ho tot i si vols avançar i no tens l’hegemonia política has d’arribar al consens, perquè a mi em van escollir per transformar i millorar la vida de la gent”.

L’exdiputada al Parlament tenia molt clar que les trajectòries polítiques han de tenir un inici i un final, que són “un viatge d’anada i tornada”, i per aquests motius va tornar als seus orígens, a l’educació. Va optar per reinventar-se i des del 2018 treballa com cap del Departament d’Educació i Ocupació de l’Ajuntament de Cambrils. Grau defensa una escola pública de qualitat, perquè “les persones han de tenir accés al servei públic”. “És una escola per a tothom i la que et garanteix que l’educació faci d’escala social”, comenta.

Hortènsia Grau valora “molt positivament” el fet de rebre el punt de llibre Dones Tarragonines d’enguany. I més “tenint en compte que fa anys que soc fora del focus polític i públic”. A més, fa valdre el fet que l’hagi escollida la ciutadania i no només els partits polítics. “Això té molt de valor”, expressa.

Text: Josep Gallofré

Fotos i vídeos: Ajuntament de Tarragona