Es tractava d’un any especial. L’Institut-Escola l’Arrabassada va estrenar el curs 2022-23 el nou edifici per  a infantil i primària al carrer Mercè Rodoreda, en ple barri que li dona nom. És per aquest motiu que van decidir iniciar un projecte per involucrar, a la vegada, el teixit comercial de la zona. M’endevines. Gimcana literària va ser una activitat que va sorgir de la necessitat de l’escola de compartir la diada de Sant Jordi amb la comunitat educativa, les famílies i el barri.

Després de l’èxit de l’activitat al barri feta el curs anterior, en la qual els nens i nenes van fer i regalar poemes amb la col·laboració dels comerços, es va cercar una nova proposta: “Com a centre creiem que és molt important conèixer l’entorn, participar d’ell i donar-nos a conèixer”, expliquen des de l’escola.

La distinció dels Premis IMET

M’endevines. Gimcana literària va rebre la distinció dels Premis IMET Josep Vives Ciurana en la categoria d’Educació Infantil. Cada grup-classe de l’escola, des d’I3 fins a 6è, va crear de manera conjunta una endevinalla i la van deixar a un dels comerços del barri. Durant la setmana de Sant Jordi, tothom qui volgués podia participar en la gimcana tot buscant les endevinalles i recollint les respostes en un díptic.

“Els nens i nenes del barri van veure que la feina feta a l’aula tenia sentit”, expliquen des de l’equip directiu del centre escolar. El fet de veure exposada una obra en què havien participat, i poder observar que tant persones conegudes com d’altres que no en gaudien, va servir per “fer valdre les idees i la creativitat”.

A més, des del centre consideren que “aquesta ha estat una gran oportunitat per posar en funcionament els diferents usos del llenguatge en situacions del dia a dia” i detallen que els alumnes “van gaudir molt i van aprendre que poden ser imaginatius i creatius”. L’Institut-Escola l’Arrabassada també agraeixen la complicitat dels comerciants del barri: “Sense ells no hauria estat possible”.

La metodologia de la iniciativa va tenir diversos passos, que es van realitzar al llarg del curs. Des de conèixer els comerços del barri, fins a conèixer endevinalles, llegir-les i crear-les.

La gimcana es va dur a terme del dia 18 al dia 24 d’abril de 2023, on va participar l’alumnat del centre amb les seves famílies i també els veïns de la zona. Un cop acabada l’activitat, es va avaluar, amb resultats positius. “Els infants van mostrar la seva emoció en molts moments per ser protagonistes de la vida al barri”, afirmen des de l’Institut-Escola l’Arrabassada. Així mateix, asseguren que les famílies “van valorar que va ser una bona iniciativa per passejar pels carrers i per entrar en comerços que no coneixien gaire”, i, des de l’escola, es va observar que “va ser una experiència on escola i barri van estrènyer vincles”.

Augment del comerç de proximitat

Des dels comerços es va apuntar que “l’ambient va ser molt positiu, i que l’alumnat va participar de manera respectuosa”. Inclús van veure un augment del consum de proximitat.

Atès l’èxit de les activitats de Sant Jordi fetes aquests dos últims cursos, l’Institut-Escola l’Arrabassada ja es planteja que durant aquest curs “fem uns tastets literaris que tornin a guarnir el barri la setmana de Sant Jordi”.

Els Premis IMET d’Educació tenen la voluntat de reconèixer i difondre els projectes i experiències educatives que desenvolupen els centres escolars com a comunitat educativa integrada per professorat, alumnat, mares i pares i personal no docent, així com les que incorporen la participació extraescolar en un context de Ciutat Amiga de la Infància i Ciutat Educadora.

Text: Josep Gallofré

Imatges: Institut-Escola l’Arrabassada