L’Ainara Zapata i el Javier Palacios esperen el Carnaval de Tarragona amb moltes ganes. I també amb nervis, perquè no dir-ho. Ells són la Concubina i el Carnestoltes de l’edició d’enguany. Ells seran els monarques de la festa de la disbauxa.

“És un honor i una responsabilitat”, afirma l’Ainara, de la Comparsa Cromatic Fusion. Probablement és una de les concubines més joves que ha tingut el Carnaval de Tarragona. Actualment, es troba cursant segon de Batxillerat i se sincera, mig entre rialles: “aquesta setmana no he pogut anar massa a classe, m’estic dedicant al Carnaval”. Tot i això, té clar que ja recuperarà el temps perdut i que es tracta d’una experiència “que només viuré un cop a la vida”. El Javier, que treballa per compte propi, ho té més fàcil per organitzar-se, tot i que admet que “estic perdent temps i diners, però forma part de quelcom que sempre ha estat important per mi, i és una responsabilitat que m’encanta”.

Il·lusió, ganes i felicitat

Per al Javier, de l’Escola de Dansa i Comparsa Grup Aerodance, és tot un orgull ser el Carnestoltes, no només per a la seva comparsa, sinó “perquè represento el Carnaval de Tarragona”. Palacios argumenta que per a ell és sobretot “molt de respecte, ja que sento que he de representar tothom i he d’estar a l’altura. Tinc il·lusió, ganes i felicitat”.

L’Ainara encara no està nerviosa, tot i que ara comença a ser conscient de la magnitud carnavalesca. “Avui dia ja som la Concubina i el Carnestoltes i tenim moltes ganes que tothom vegi el que hem preparat”. Personalment, li fa molta il·lusió l’Entrada a la ciutat d’aquest dimecres, 7 de febrer. Explica que han preparat un espectacle “que té moltes hores d’assaig i treball al darrere” i ho resumeix com “espectacular”. En la mateixa línia es manifesta el Javier: “Estem nerviosos perquè volem que l’Entrada surti bé”.

Fins a enguany, l’acte que més il·lusió li feia al Carnestoltes de 2024 era l’assaig general de la Disfressa d’Or, ja que significava arrencar els motors del Carnaval”. En aquesta edició, el seu parer ha canviat i també es decanta per l’Entrada a la ciutat d’aquest dimecres. “Hem intentat que sigui un acte diferent i serà tota una sorpresa perquè ningú sap el que farem”, assegura.

La importància del Carnaval tarragoní

Tant l’Ainara com el Javier tenen clar que el Carnaval no seria possible sense tota la gent que hi al darrere. Des dels membres de les comparses que passen desapercebuts, fins als tècnics de l’Ajuntament de Tarragona. Així mateix, la Concubina fa valdre “l’alt nivell que es veu al nostre Carnaval i tot el canvi que, any rere any, fan les comparses per superar-se”.

“El Carnaval de Tarragona està en una constant evolució que fa que cada cop sigui més destacat”, diu l’Ainara. Malgrat tot, tant el Javier com ella consideren que “li falta difusió”. En aquest sentit, la reina del Carnaval d’enguany argumenta que “som conscients que és un dels millors, però necessita més repercussió de Tarragona cap a l’exterior”. Per la seva banda, el Javier també valora aquest treball de les comparses, “magnífic i acurat”, i és per aquest motiu que creu que “cal arribar més lluny de la ciutat”.

El Carnestoltes i la Concubina d’aquest 2024 han generat una gran empatia. “Crec que no em podia tocar millor Carnestoltes”, afirma l’Ainara, la qual ressalta la bona connexió que van tenir des d’un primer moment. De la mateixa forma pensa el Javier, i remarca que treballar de forma conjunts “els dona molta tranquil·litat”.

Emprovar-se el vestit, el maquillatge, les darreres directrius… Tot és important per a ells aquest Carnaval 2024. Només desitgen que els tarragonins i tarragonines gaudeixin de la festa de la disbauxa.

Text: Josep Gallofré

Fotos: Ajuntament de Tarragona