Cada 19 d’agost, la Societat d’Exploracions Submarines de Tarragona (SES) fa que Sant Magí també tingui presència a la mar. Des de 1957, l’entitat col·loca una figura de Sant Magí en una cova submarina entre les platges del Miracle i de l’Arrabassada. Abans, però, té lloc l’inici d’una professó submarina amb sortida des del passeig marítim de Rafael Casanova, a la zona de Mare Internum.

“Va néixer com un tribut del club a Sant Magí, a la mar i a l’aigua”, explica el president de la Societat d’Exploracions Submarines de Tarragona, Luis Marquès. Així, durant la festivitat santoral s’enfonsa una figura de trenta centímetres i trenta quilograms, aproximadament. Paral·lelament, des de l’exterior es pot apreciar una figura de Sant Magí de tres metres sobre les roques. “Ens marca el trajecte a la cova i és la representació del sant mirant a la mar”, detalla Marquès.

Una figura de Sant Magí en una cova submarina

Les activitats de la SES es duran a terme durant tot el matí. La jornada començarà les 10 hores amb una xocolatada popular i un concurs infantil de dibuix de temàtica marina. Just després tindrà lloc una travessia de natació amb aletes i l’entrega de premis del concurs de dibuix. A les 11.30 hores es realitzarà una missa a Mas Bonet, la qual serà el preludi de la professó submarina i la col·locació de la imatge de Sant Magí per part dels submarinistes de l’entitat.

Es col·loca la figura damunt d’un flotador gegant envoltat d’elements florals i diversos submarinistes de la SES el condueixen fins a la cova per submergir-lo, junt amb els llaguts del Club Nàutic Tarragona i nedadors d’entitat de la ciutat. A més, molts són els curiosos i curioses que no s’ho volen perdre. En total, entre 250 i 300 persones. En aquest sentit, es pot arribar ben a prop de la cova seguint un camí que voreja la costa. Altres ho fan amb piragües o nedant.

Imatge de l’estàtula de Sant Magí

La Societat d’Exploracions Submarines de Tarragona va néixer el 1955 com una branca del Cine Club Cultural de Tarragona. Un any després, però, es va independitzar. Durant aquests més de 60 anys d’història s’han erigit en un dels clubs pioners en l’ensenyament de busseig, una activitat que continuen fent sense interrupcions fins a l’actualitat. A més, des de 1995 disposen d’un parc subaquàtic a l’escullera exterior del Port de Tarragona, amb uns 200 metres d’amplada i uns 275 de llargada. Es tracta, asseguren des de l’entitat, d’un indret únic a l’Estat espanyol.

El temporal Glòria i la covid-19

Amb més de 450 socis, disposen d’una escola de busseig i una secció de biologia marina junt amb la Universitat Rovira i Virgili i el Consell Superior d’Investigacions Científiques. A més, la SES col·labora des de fa anys en la neteja de la platja del Miracle després del concurs de focs artificials.

Els darrers anys l’entitat no ha passat els seus millors moments. L’any 2020 el temporal Glòria va malmetre les instal·lacions i posteriorment va arribar la pandèmia de la covid-19.

El Glòria els va destrossar el parc subaquàtic. “Vam treballar molt per resoldre-ho i, d’alguna forma, en vam sortir reforçats”, explica el president de la SES. Pel que fa a les restriccions sanitàries, Luis Marquès detalla que “vam notar la disminució de públic, però vam aconseguir anar endavant”. A més, el nombre de socis del club es va mantenir.

Un submarinista, al parc subaquàtic de la SES

La covid-19 els va permetre innovar, fins i tot, amb cursos en línia. Avui dia s’han recuperat gràcies als serveis de guia submarina, batejos de mar, snorkel i l’escola, entre molts d’altres. El president de la Societat d’Investigacions Submarines de Tarragona detalla que actualment “la salut és bona, hem aconseguit estabilitzar el club i tirar endavant l’escola”. Considera que es troben “en una etapa molt positiva i de creixement”.

Un parc subaquàtic únic

La SES es pot resumir, doncs, com una entitat que treballa sense ànim de lucre per al sentiment marí de la ciutat i la seva fauna. Així ho afirma Luis Marquès, qui fa una crida als tarragonins i tarragonines: “S’han d’adonar que existeix un parc subaquàtic que pertany al municipi i veure que és un element que va més enllà d’un tros d’aigua”. El president de l’entitat ho resumeix com una “joia, a voltes desconeguda”. Un espai que “no únicament treballa al voltant del busseig, sinó també per la sostenibilitat i el medi ambient”, tot intentant repoblar la fauna submarina per crear una biodiversitat única a Tarragona.

Text: Josep Gallofré

Imatges: Societat d’Exploracions Submarines de Tarragona