La iMAGInada torna amb més força que mai. Amb 14 anys a la seva esquena, s’ha convertit en un dels actes principals i més esperats de les festes de Sant Magí de Tarragona. Un projecte autogestionat i autofinançat que arriba, del 12 a 15 d’agost, amb diverses novetats destacades i com una alternativa cultural a la ciutat.

La idea d’enguany és tornar a oferir tot el conjunt de propostes culturals, la base de la iMAGInada. “Recuperem els jardins com el nostre espai de referència”, afirma Judit Ferrandiz, membre del comando organitzatiu de l’entitat. Després de dos anys sense poder celebrar el certamen com desitjaven a causa de les restriccions sanitàries, enguany Ferrandiz assegura que “hi havia unes ganes infinites, tant de l’organització com de l’equip de voluntàries i voluntaris”. “La gent no s’imagina la il·lusió de poder celebrar-ho de nou fora de l’auditori del Camp de Mart”, exclama la membre de l’organització.

Propostes de forma simultània en varis espais

Enguany, s’ha ampliat la programació i en quatre dies s’ofereixen més de seixanta actes, al voltant de la caçera de bruixes i amb la mirada posada a recuperar oficis antics. Es realitzaran en més indrets del Camp de Mart. En concret dos a l’espai Fòrum (a la bassa), a l’espai Cabaret a l’entrada, un altre a la plaça i un darrer a l’espai Muralles. En cadascun, segons Judit Ferrandiz, “passaran coses de forma simultània”. Activitats i propostes destinades a tot el públic per cobrir tot el ventall d’edats. En aquest sentit, s’ha optat per no organitzar res dins de l’espai auditori “per conquerir l’espai públic”.

Els matins i les tardes es destinaran principalment al que es coneix com la petita iMAGInada, tastets, taules rodones, fòrums i espectacles familiars. Serà de cara al vespre quan s’oferirà totes les propostes culturals destinades a l’art, com teatre, dansa o música, entre d’altres. Mantenint la seva filosofia d’arrel, la iMAGInada intenta fusionar totes les disciplines artístiques possibles. Actuacions com les de Mabel Flores, Tessa, Canciones de Nadie o una part folk, que ja és una tradició, amb Elles Music Band.

A més, enguany es recuperen amb total plenitud els sopars del món dins de la programació. Una activitat “molt significativa” de la iMAGInada. Ho fan amb la novetat que es duran a terme actuacions simultànies en format cabaret durant els àpats. El col·lectiu intenta treballar sempre amb una programació on destaqui la varietat de gènere i cultural.  que hi hagi persones que trenquin amb els estereotips marcats.Podeu consultar la programació sencera de la iMAGInada en aquest enllaç.

Mantenint la seva filosofia d’arrel, la iMAGInada intenta fusionar totes les disciplines artístiques possibles. Actuacions com les de Mabel Flores, Tessa, Canciones de Nadie o una part folk, que ja és una tradició, amb Elles Music Band.

Tornen els sopars del món

A més, enguany es recuperen amb total plenitud els sopars del món dins de la programació. Una activitat “molt significativa” de la iMAGInada. Ho fan amb la novetat que es duran a terme actuacions simultànies en format cabaret durant els àpats. El col·lectiu intenta treballar sempre amb una programació on destaqui la varietat de gènere i cultural.  que hi hagi persones que trenquin amb els estereotips marcats. Podeu consultar la programació sencera de la iMAGInada en aquest enllaç.

A la Judit li costa respondre quan se li pregunta pels plats forts de l’edició d’enguany. “Sempre intentem no caure en els caps de cartell”, comenta, i afegeix que “som una entitat autogestionada amb recursos limitats”. Així, assegura que molts dels artistes participants “baixen el seu catxé al 80%”. Ferrandiz, però, ressalta l’espectacle inaugural del divendres, 12 d’agost, amb una cercavila per la Part Alta que comptarà amb l’actuació d’Alea Teatre i la xaranga Pujats de To. L’objectiu és fer un recorregut per atraure la gent cap al Camp de Mart.

La cervesa artesana també continuarà sent protagonista en aquesta edició. La totalitat d’aquesta beguda que se servirà a la barra prové de la Cooperativa Les Contrabandistes. Elles proporcionaran el 100% de la cervesa artesana i, a més, se segueix treballant amb Kesse, que participa com a col·laborador. Cal destacar que la iMAGInada s’allunya de les grans empreses i potencia la sostenibilitat i l’economia circular.

Des de l’organització creuen que “ens hem guanyat un espai i un respecte de les institucions i la població”. Ferrandiz esplaia que la ciutadania té “molt clar” que per Sant Magí hi ha la iMAGInada amb una oferta que té “una qualitat molt respectable”.

L’important paper del voluntariat

Per a Judit Ferrandiz, la clau de la iMAGInada rau en “la forma que tenim de fer les coses, amb una mirada continuada cap a la il·lusió i el respecte vers les necessitats de cadascú”. La tarragonina també posa especial èmfasi en el voluntariat, que “creu en el projecte d’una forma plena”. “Aporten hores gratuïtes fer per un bé col·lectiu”, diu.

El protocol contra agressions sexistes i GSDfòbiques creat per la iMAGInada l’any 2016 continuarà vigent i actualitzat aquest 2021. Es treballa per oferir resposta en cas que es produïssin agressions sexuals durant l’esdeveniment, així com fer tasques de sensibilització i conscienciació per a l’organització, participants, equip de voluntariat i persones assistents.

Text: Josep Gallofré

Imatges: Albert Rué