La botiga de roba Scorpios, ubicada al carrer Comte de Rius, celebra més de 50 anys vestint a tota la ciutat. És coneguda per portar, a Tarragona, la moda més trencadora, avançada per l’època i plena de contrastos.

Medir i Roser Borràs pertanyen a la segona generació que dirigeix Scorpios. Són fills dels fundadors de la botiga i ens n’explica els seus orígens. Es crear l’any 1969, de la mà de Maria Teresa Guasch Pedrol i Lluís Borràs González. “La meva mare ve d’una família de botiguers de teixits. Eren diversos germans i cada germà va instal·lar-se en una ciutat diferent. Ella va escollir Tarragona”, expliquen els germans Borràs. “Sempre havia tingut inquietuds per la moda i les tendències, mirava les revistes franceses de moda… Quan encara es feia la roba a mida, ella anava a les modistes i creava els vestits que li havien inspirat de les revistes. Anava vestida d’una manera diferent, buscava un estil de roba que no trobava. Quan van crear la botiga, la meva mare volia això mateix, que la roba fos diferent, sortir de la norma de les botigues de moda de l’època, crear peces diferents que aprotessin un estil modern a Tarragona, en un moment en què la gent vestia de manera més clàssica”.

Botiga Scorpios

Medir Borràs va començar a treballar a Scorpios als 16 anys, però no està sol, Scorpios també està impulsat pel caràcter emprenedor de la Roser que lidera un dels negocis icònics de la ciutat. Quan es van fer càrrec de la botiga, van mantenir l’esperit amb el qual la va fundar la seva mare, Maria Teresa Guasch. No obstant això, asseguren, “les tendències canvien. Hem cercat noves marques, però sempre hem mantingut aquest estil diferent. D’alguna manera, hem aportat el nostre granet de sorra”.

A Scorpios no es tanquen a cap estil, podem trobar des de peces per vestir diàriament fins a roba més formal, per a moments especials, com per exemple, una boda: “són peces molt seleccionades i innovadores, que no es troben en altres botigues. Intentem no encasellar-nos en un públic concret, o en un únic estil, sinó que volem que tothom hi trobi alguna cosa”.

Roba Scorpios

Sobre les conseqüències de la Covid-19 subratllen que ho han notat, sobretot, amb la roba de festa. tot i així, afegeix, “no ens podem queixar perquè hi ha comerços que han hagut de tancar. Nosaltres tenim la sort de poder seguir endavant”.

Un nom simbòlic

El nom de la botiga Scorpios està ple de simbolisme. Maria Teresa Guasch el va escollir perquè cap al 1969 les revistes del cor parlaven molt de la Jackie Kennedy (vídua de John F. Kennedy) i Aristòtil Onassis, navilier grec. La parella es va casar a l’illa grega d’Skorpios i d’allà va néixer el nom de la botiga: “la meva mare va pensar que era un nom glamurós i amb significat en aquell moment. Hi ha qui pensa que el nom ve dels escorpins, però tot ve del nom de l’illa”.

La decoració d’Scorpios és obra dels seus creadors i neix de la inspiració de dues arrels artístiques. Per una banda, les botigues angleses dels anys 60, els comerços dels carrers més famosos d’Anglaterra tenien aquest estil. Per l’altra, està inspirada en el modernisme català. Podem observar la confluència d’aquestes dues tendències tant des de l’exterior de la botiga com en el seu interior. Medir Borràs, preguntat per les reformes de la botiga, contesta: “sempre hem tingut molt clar que aquest estil no el volem canviar mai, és un disseny que no passa de moda i no creiem que s’hagi de canviar”.

El futur d’Scorpios

El principal repte al que s’enfronta la botiga és la venda en línia: “és una cosa que hem d’estudiar molt bé. No és una cosa senzilla ni econòmica”. Scorpios ha estat un dels primers comerços de la ciutat en sumar-se a l’APP “Som Comerç TGN“. Actualment, són molt actius a les xarxes socials, els podem trobar tant a Instagram i Facebook, com a Youtube, amb el nom d’Scorpios Tarragona. A les xarxes podem veure les novetats i quina és l’essència de la botiga: “intentem ser molt actius perquè la gent ens recordi, que puguin veure-ho sempre i generar un efecte crida perquè s’apropin a la botiga. Crec que és molt necessari avui en dia”.

Scorpios celebra mig segle al costat de les tendències i la segona generació aposta per continuar trencant les barreres de la moda convencional.

Text: Andrea Palma
Fotografies: Medir Borràs