“Quan el català
sortia a la mar els nois de Calella
feien un cremat
mans a la guitarra
solien cantar: Visca Catalunya! Visca el català!”

Els sona? De ben segur que sí. Les havaneres fan estiu, alegren i conviden a escoltar-les. I més si se senten al barri del Serrallo de Tarragona, vila marinera de la ciutat per excel·lència. Amb aquesta intenció aquest estiu torna enguany el cicle ‘Les Havaneres del Port’, que cada dissabte del mes de juliol delectaran als amants d’aquest estil musical amb un bon rom cremat.

L’esdeveniment torna a veure la llum al Port de Tarragona després d’un any d’absència a causa de la pandèmia de la Covid-19. Enguany, el cicle compta amb els grups Pescadors de l’Escala, Xató –que ja van actuar el 3 i el 10 de juliol-, Sopa de Peix, aquest dissabte 17 de juliol; Neus Mar, el 24 de juliol; i Els Cremats, el darrer dissabte, dia 31.

La cantada d’Havaneres al Serrallo marca el començament de l’estiu a la vila des de fa tres dècades, després d’estrenar-se l’any 1991, malgrat que aquest 2021 se celebra l’edició 29 a causa de la Covid-19. S’ha aconseguit instaurar i consolidar una tradició musical i cultural que ha arrelat entre el públic tarragoní. “És una gran fita i una demostració palpable de l’interès que hi ha a Tarragona per les havaneres”, afirma Xavier Martín, guitarra i veu del grup tarragoní Sopa de Peix, que actua aquest dissabte.

Les havaneres, música d’estiu a l’aire lliure

La consolidació del cicle ‘Les Havaneres el Port’ ja és una realitat, i així ho constata també Martín: “Ho hem d’agrair a aquells pescadors d’aquí que van anar a Cuba i van portar aquesta música. Per sort, va venir per quedar-se al litoral mediterrani”. A més, per Martín, les havaneres són un clàssic de l’estiu i que conviden a “passar una estona agradable”. “Havaneres, valsets mariners i cançons de taverna. A això afegeix-li un bon rom cremat”, diu orgullós.

Després de 30 anys del cicle, i que Sopa de Peix sigui ja una de les formacions clàssiques que hi actua cada estiu, Martín explica que “de sempre ha tingut una bona rebuda a Tarragona”. El fet d’actuar vora al mar i en un espai idíl·lic per les havaneres com és el Serrallo fa que la música es converteixi “en un sentiment que et fa sentir de ben a prop el món mariner”. “Quina satisfacció estar de cara al mar”, expressa tot cofoi.

Presentació d’una nova cançó lligada a Tarragona

I quin serà el repertori de Sopa de Peix per aquest dissabte? Ens trobarem amb havaneres clàssiques, algunes de més modernes, valsets mariners i, segons Xavier Martín, alguna cançó “més picantona” de taverna. A més, s’inclouran alguns temes de creació pròpia. En aquest sentit es presentarà en primícia ‘El Romescu’, escrita pel mateix Martín. El músic explica amb ironia que “és un tema que parla del genial que és la genuïna salsa tarragonina, que queda bé tant amb peix com amb carn”.

Sopa de Peix té 12 anys de vida i pel grup han passat diversos membres des de la seva creació. Actualment la formació està formada per Conrad Setó (acordió), el ‘Popets’ (veu) i el mateix Xavier Martín (guitarra i veu).

Actuació de Sopa de Peix
Actuació de Sopa de Peix

Fa gairebé cinquanta anys les havaneres estaven a punt de desaparèixer, però des de diferents indrets del territori es van crear esdeveniments on aquest gènere en seria l’únic protagonista. Amb el temps, les ‘Havaneres del Port’ han esdevingut una trobada de referència per a aquest gènere a Catalunya i s’ha convertit en una de les més importants arreu del país.

Neus Mar i Els cremats, després de Sopa de Peix

El cicle no acaba amb l’actuació de Sopa de Peix, sinó que hi haurà més actuacions fins a finals de juliol. Neus Mar oferirà el seu repertori el 24 de juliol i Els Cremats el darrer dissabte el dia 31.

La cantant Neus Mar és una de les poques veus femenines solistes d’aquest gènere. Ofereix una manera d’interpretar, de connectar amb el públic, d’entendre i de sentir l’havanera que fuig dels estereotips tradicionals.

Per la seva banda, Els Cremats és una banda formada el 1996 entorn de la música popular del cant de taverna i de les havaneres, amb seu a Palafrugell i Calella de Palafrugell. Ha trencat molts tòpics sobre el tractament d’aquest gènere de per si molt conservador. Els Cremats es caracteritzen per la constant recerca de nous registres i la immersió en diferents músiques i gèneres, sobretot d’arrel popular.

Mesures sanitàries en cada concert

L’aforament previst en cada actuació és de 150 a 200 persones i per accedir-hi no caldrà reserva prèvia. Les persones que vulguin gaudir de les havaneres hauran de complir amb les mesures sanitàries actuals, amb el control de temperatura prèvi, mascareta durant l’acte, així com mantenir la distància social. A més, s’establiran les restriccions que en aquell moment puguin decretar l’organització o les autoritats sanitàries.