Coia Escoda: “Tothom pensava que amb digitalització hi hauria menys paper, però nosaltres encara no ho hem detectat”

Coia Escoda Múrria (Reus, 1964) va estudiar Geografia i Història a Tarragona, quan la universitat de la ciutat encara era Universitat de Barcelona.

Just després d’acabar els estudis, va entrar a treballar al Port de Tarragona a través de l’obra social de Caixa Tarragona. L’objectiu del seu lloc de treball era crear un arxiu històric de tota la documentació que havia conservat el Port. Dos anys després, el 1990, la contractaven com a personal de la junta portuària, just en el moment en què l’Arxiu del Port obria les seves portes al públic, el 4 de juliol de 1990.

Des de llavors, durant els darrers 30 anys, Escoda vetlla per la documentació història i administrativa que genera el Port de Tarragona, des de l’any 1790 fins a l’actualitat.

Durant aquests darrers mesos, Escoda ha estat immersa en l’organització de diferents actes per celebrar el 30è aniversari de l’arxiu portuari, però la pandèmia ha obligat a ajornar-los fins a la tardor.

Continua llegint

Una vida abocada al mar

Els qui trepitgen per primera vegada el Serrallo segurament s’asseuen a una de les seves terrasses per prendre una copa a la fresca. Mentre gaudeixen de la brisa marina poc es deuen pensar que justament en aquell indret no fa tants anys s’hi amuntegaven les barques dels pescadors mentre les dones remendaven les xarxes abans de la propera sortida. El barri mariner de Tarragona ha canviat molt en l’últim segle, tal com reflecteix l’exposició fotogràficaEl Serrallo, ahir i avui“, que es pot veure actualment al Tinglado 4 de la ciutat.

La mostra, ideada i produïda pel Port de Tarragona, és fruit d’un llarg procés participatiu. Amb la idea de preservar la memòria del barri, fa uns mesos es va fer una crida ciutadana per recollir fotografies del Serrallo. Una quarantena de persones van cedir 1.310 imatges, que durant mesos es van arxivar, digitalitzar i contextualitzar. D’aquestes, 520 es poden veure a l’exposició, que retrata l’evolució del barri des del punt de vista urbanístic, festiu i laboral.

Continua llegint