El Port de Tarragona afronta un important procés de digitalització i es prepara per a l’arribada de l’5G. David González és el Director de Sistemes de la Informació de la infraestructura. González parla de projectes molt importants en un futur per a crear noves estratègies i que l’embarcador tarragoní es converteixi en un smart Port, totalment automatitzat amb tecnologies emergents per millorar el rendiment i la competitivitat econòmica.

El Port de Tarragona treballa en dues àrees ben diferenciades. D’una banda, l’àrea per optimitzar l’activitat al Port que, tal com explica González, “es tracta de la digitalització en tot el procés de la cadena logística amb l’objectiu, d’augmentar l’eficiència de la mateixa cadena”. “Treballem per garantir la traçabilitat de tots els elements que integren la cadena logística. Des les dades que es generen en els propis processos del moviment de mercaderies, fins les dades i informació documental que es genera i gestiona tant dins com fora de la comunitat portuària”, comenta.

La segona àrea consisteix en la digitalització de les persones i la digitalització dels processos de l’organització. González argumenta que això “implica directament un canvi cultural i un projecte de gestió del canvi per implementar eines que permetin el treball col·laboratiu”.

La situació actual de pandèmia que s’ha viscut ha permès al Port de Tarragona “fer un pas endavant” i “digitalitzar processos que encara no havíem fet”. Així, el Director de Sistemes de la Informació del Port creu que hi ha hagut una “millora radical”, que també ha implicat un “canvi cultural en l’organització” i una gran oportunitat de canvi.

El Port de Tarragona, preparat per al 5G

“Seguim amb atenció i interès  el desenvolupament i l’aplicació del 5G per detectar oportunitats que permetin millorar com a gestors del sistema portuari i com a prestadors de serveis”,  inclou González. A més, afegeix que el 5G al Port de Tarragona obre un ampli ventall de millores en les comunicacions i en la gestió de dades que “segurament ens ajudaran a ser una organització més eficient”.

Des del Port de Tarragona tenen clar que “tindrem l’oportunitat de desenvolupar projectes molt interessants”. “El 5G ho accelera tot i serà una forma de recaptar intel·ligència”, expressa David González. Per a ell, el 5G va més enllà de dades: “És poder crear noves estratègies i dissenys”.

A més, la implementació del 5G al Port suposarà grans beneficis i es podran portar comunicacions a zones del Port “on el desplegament d’infraestructures guiades és complicat”.

Un Smart Port a la vista

El que té clar tant David González com l’ens portuari és que el 5G generarà grans oportunitats, entre aquestes que la infraestructura es converteixi en un Smart Port. “Pretenem ser un port automatizat amb tecnologies emergents basades en tecnologia intel·ligent per millorar el rendiment i la competitivitat econòmica”, explica. En aquest sentit, l’aplicació d’aquest sistema intel·ligent “ens permet optimitzar temps i recursos i això es tradueix també en que podem destinar els nostres recursos humans a tasques de més alt nivell relacionades amb el negoci”.

L’aplicació principal de la tecnologia 5G al Port de Tarragona és la de comunicacions per a la xarxa d’elements (bàscules, portes, sensors…) i per aplicacions de vídeo. També permet la visualització d’operacions a distància i la presa de decisions. En definitiva, es tracta d’una ampliació de l’abast de les xarxes de comunicacions.  Així mateix, el 5G serà més sostenible  i es reduirà el consum energètic i les emissions  de diòxid de carboni. 

Text: Josep Gallofré
Imatges: Port de Tarragona