Anna Rovira Talaveron (Tarragona, 1987) viu des del mes de gener a Chicago (Estats Units). S’hi va traslladar després d’aconseguir la plaça a la oficina econòmica i comercial de l’ICEX, una entitat pública espanyola des d’on es dona suport a les empreses en el seu procés d’internacionalització en el mercat estatunidenc.  

També estàs confinada? Com vius el confinament des de Chicago? 

Des de mitjans de març estic teletreballant però, oficialment, a Chicago i a l’estat d’Illinois, el confinament es va decretar el 21 de març. Crec que el confinament està sent dur per a tots, però sí que potser des de la distància es fa una mica més difícil. En unes altres condicions estaria aprofitant per conèixer molt més la ciutat, que té molt per oferir. Però, en canvi, estic a casa treballant, llegint, veient pel·lícules i sèries i pensant en les vacances que faré quan tot això s’acabi! 

Quines mesures s’han activat a la ciutat?  

El confinament aquí no és gaire restrictiu: no han imposat multes ni hi ha hagut gaires prohibicions, només recomanacions de no sortir de casa (amb excepcions), portar la mascareta als llocs on no es poden guardar els sis peus de distància (1,83 m), a més de tancar alguns parcs i el passeig del llac. Tot i que semblava que no seria així i que hauríem d’esperar, aquest dimecres 3 de juny Chicago ha passat a la fase 3 (d’un total de 5), així com la resta de municipis d’Illinois.

El país està vivint una onada de manifestacions en contra del racisme arran de la mort a mans de la policia del ciutadà George Floyd. Com està la situació a Chicago?

Realment està sent força descontrolat i caòtic. Les manifestacions pacífiques van començar dissabte a la tarda, però cap al vespre van començar els aldarulls pel centre de la ciutat, el Downtown, que es van allargar fins a diumenge al vespre. Des de dissabte que a Chicago, com a altres ciutats dels Estats Units, tenim toc de queda des de les nou de la nit fins a les sis de la matinada. Els transports han deixat de funcionar en aquesta franja horària i molts establiments han decidit tancar a partir de les dues de la tarda. Està sent una bogeria!

Encara són tantes les diferències entre les diferents races? Quines són les situacions de racisme més habituals que ha pogut veure a Chicago? 

Encara es poden palpar moltes diferències per motius racials. Per exemple, Chicago està pràcticament segregat per races en els diferents barris de la ciutat, hi ha moltes diferències entre les zones sud i nord de la ciutat. Personalment, una cosa que em sembla sorprenent és que en tots els formularis oficials, tant de l’administració pública com d’organismes privats, et preguntin per la teva identitat racial.  

Què és el que t’agrada, de Chicago? Què ens recomanaries, si vinguéssim a visitar-te? 

Chicago és una ciutat molt interessant, té molts museus i zones verdes, té molta oferta cultural i edificis arquitectònicament molts bonics. Té passejos vora el riu i el llac, molta zona esportiva i un moll preciós. Ja hi havia estat a l’estiu de vacances i és una ciutat amb molta vida. 

Què trobes a faltar, de Tarragona?

La família i els amics, les terrasses de la plaça la Font, el preu de les coses (aquí tot és força més car…) i les festes! Espero que em deixin venir per Santa Tecla, ja que el vol que tenia al juny ha estat cancel·lat! 

Tens previst tornar, tard o d’hora, a Tarragona?

I tant, Tarragona és i sempre serà casa meva.