L’any 1959 el fotògraf i historiador Pere Català i Roca va ser el primer, a través d’un article a la revista Destino, de promoure l’agermanament entre Tarragona i l’Alguer, basant-se en criteris lingüístics, històrics i paisatgístics. La proposta va fructificar l’any 1972 i, actualment, les relacions entre ambdues poblacions són més estretes que mai. Per aquest motiu la recent Associació els Amics de l’Alguer de Tarragona i l’Ajuntament de Tarragona han organitzat un seguit d’actes per celebrar el 40è aniversari de l’agermanament.

Entre els actes programats en destaca la jornada “Coneguem l’Alguer i l’alguerès“, que tindrà lloc el 18 de maig. Durant tot el dia es faran xerrades, es projectarà el documental alguerès Vivim la llengua i hi haurà un concert de Samuele Arba amb cançons del cantautor alguerès Pino Piras. L’agermanament també estarà ben present durant les festes de Santa Tecla, ja que, entre d’altres activitats, la cantant algueresa Franca Masu serà l’encarregada de llegir el Pregó de les Festes.

Segons el secretari de l’Associació els Amics de l’Alguer de Tarragona, Xavier Brotons, aquesta efemèride és “una invitació a conèixer l’Alguer i l’alguerès per a aquells que encara no el coneguin, i una opció per estrènyer els vincles d’amistat per a aquells que ja hi estiguin relacionats“. Brotons explica que l’aniversari arriba en un moment oportú: “l’alguerès es troba en una situació complicada i els seus habitants estan immersos en un procés de reivindicació de la seva pròpia identitat. Com més ajuda rebin, millor serà per a aquesta lluita per al manteniment de la seva personalitat”.

Tota l’activitat de l’aniversari ha quedat recollida en la pàgina web “Sem gemel·los de Tarragona“, accessible des de l’adreça http://agermanamentalguer.tarragona.cat i elaborada pel Servei de Política Lingüística de l’Ajuntament. A banda de recollir totes les notícies i activitats programades, el web també ofereix informació sobre les característiques de la parla algueresa, els seus escriptors o la seva cuina, entre d’altres.

El més interessant del web són, però, diversos vídeos en què intervenen diversos habitants de l’Alguer. Són una bona oportunitat per sentir parlar alguerès “en directe” i comprovar que la llengua encara és viva entre persones joves de l’Alguer.

L’aniversari compta amb un cartell promocional, elaborat per l’artista local Pere Salas.