El Museu d’Història mostra una col·lecció de cromos de 1880

Un any més els museus d’arreu de Catalunya s’uneixen per obrir les seves portes en una jornada que pretén enllaçar patrimoni i ciutadania. La Nit dels Museus se celebra enguany el dissabte dia 19 de maig i Tarragona s’hi ha sumat amb la participació dels principals recintes de la ciutat. Com en anteriors ocasions, un tema vehicula les diferents activitats ofertes pels recintes. Aquest any, la jornada es dedica a la Comunicació.

I com era la comunicació publicitària a finals del segle XIX? A aquesta pregunta vol donar resposta el Museu d’Història de Tarragona (MHT) amb la seva aportació a la Nit dels Museus 2018. La Casa Castellarnau obrirà portes aquest dissabte de 17 a 24 h per mostrar una selecció de peces de la seva col·lecció que fan referència a aquest concepte de comunicació publicitària.

Continua llegint

De la Biblioteca a la Ciutat

La Biblioteca Hemeroteca Municipal ha complert trenta anys i ho volem celebrar engegant el projecte De la Biblioteca a la Ciutat a través de les xarxes socials de Tarragona Cultura i amb la col·laboració de Marc Solé, alumne en pràctiques de Comunicació Audiovisual de la URV.

Es tracta de vídeos de curta durada on usuaris, investigadors o especialistes ens expliquen la història a través dels fons de què disposa la Biblioteca, ja sigui sobre períodes o fets històrics concrets, com sobre el folklore, les festes i les tradicions locals, l’art i el disseny o l’arqueologia. Això és possible gràcies a la informació continguda als llibres i a la premsa, però també als cartells, als programes i opuscles, als fulletons i a tota la documentació generada, tant per l’Ajuntament, com per les entitats i associacions ciutadanes. La seva conservació al llarg dels anys ens permet conèixer millor la nostra història i recordar, en molts casos, els fets viscuts per molts tarragonins.

Continua llegint

Un segle i mig d’història de Tarragona a només un clic

La Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona es troba tancada des d’aquest dilluns per preparar el seu trasllat al juliol a les instal·lacions de L’Arxiu, a la Tabacalera. Però l’activitat no s’atura completament. Aquests dies d’impàs ofereixen una bona oportunitat per descobrir el completíssim fons de premsa digitalitzada disponible a la seva pàgina web, amb exemplars de 60 capçaleres diferents publicades entre 1808 i 1966. En total, 271.668 pàgines. Un segle i mig d’història de Tarragona a només un sol clic.

L’any 2010, coincidint amb el 25è aniversari de l’equipament, l’Hemeroteca va començar a penjar les primeres sèries de diaris, un procés que de mica en mica continua fins als nostres dies. “Vam començar per allò més consultat i pel que podia estar en més mal estat“, explica Elena Virgili, directora del centre. Avui, la pàgina web rep una mitjana de mil consultes cada mes. “Hem passat de tenir usuaris de la ciutat o rodalies a tenir-ne per tot el món“, afegeix.

Continua llegint