Gairebé 89 anys. Aquest és el temps que separa la inauguració del Teatre Tarragona, el dia de Nadal de 1923, de l’estrena de la imminent remodelació aquest mes de desembre. Prop de nou dècades en què aquest equipament del número 11 de la Rambla Nova ha viscut diferents etapes, més o menys exitoses, per passar a convertir-se ara en un teatre modern i, s’espera, en un referent de les arts escèniques a Tarragona.

L’empresari Julià Duch Masdeu fou el promotor d’aquest espai en un temps en què l’auge cultural i l’esclat del cinema feien proliferar equipaments similars arreu de la ciutat. Venut l’any 1931 i reconstruït després de la Guerra Civil, el Teatre Tarragona va funcionar preferentment com a sala de cinema fins a l’any 1989. Cinc anys després l’Ajuntament va comprar l’edifici i el 2002 va començar el llarg procés que culminarà dimarts vinent.

S’aixecarà el teló del projecte de l’arquitecte tarragoní Xavier Climent, que ha mantingut l’estructura de la façana original, però hi ha incorporat una màscara en una finestra superior, imatge del nou teatre. El primer que es trobarà el públic és un amplíssim vestíbul a la planta baixa, equipat amb taquilles, guarda-roba i, properament, servei de bar. És aquí on els curiosos podran admirar el tríptic de grans dimensions Una platja per a tu, elaborat pel pintor tarragoní Josep Maria Rosselló inspirant-se en la visita que el poeta Federico García Lorca féu a la ciutat.

Plànol del remodelat Teatre Tarragona

Pujant les escales, el públic passarà per l’ampli espai multifuncional del segon pis, ja rebatejat com a Sala Josep Yxart. Des d’allí s’accedeix a la platea que, conjuntament amb l’únic amfiteatre, sumen 696 cadires, totes folrades de diferents colors formant un encertat mosaic. La vista se’n va ràpidament cap a la caixa escènica, autèntica joia de la corona de l’equipament. 220 metres quadrats d’escenari, fossat per a 30 músics i capacitat d’accés directe dels camions des del carrer Santa Clara. L’acústica, asseguren, serà excel·lent, gràcies en bona part als elements de fusta col·locats amb cura com a revestiment de les parets de la sala principal.

En la presentació als mitjans de comunicació encara hi mancaven diferents elements, com el teló o la pantalla que permetrà la projecció d’audiovisuals. Amagats entre el soterrani i els pisos superiors s’hi troben camerinos per a 30 intèrprets i oficines de gestió. Tots els racons del teatre es posaran a prova en l’espectacle inaugural del dia 11 de desembre, en la Nit de Santa Llúcia, tres dies després o, ja per al gran públic, en les jornades de portes obertes dels dies 18 i 19 de desembre.