Arts escèniques

“Fa 16 anys els Comediants van inaugurar el Metropol; ara l’estrena del nou teatre anirà a càrrec de la gent de Tarragona”

Sergi Guasch, director artístic de l'espectacle inaugural del Teatre Tarragona destaca la puixança de les arts escèniques a la ciutat
04/12/2012
La platea i l'amfiteatre del Teatre Tarragona vist des de l'escenari

El nou Teatre Tarragona s’inaugurarà oficialment el dimarts 11 de desembre amb un espectacle de nova creació que també servirà per cloure els actes de Tarragona 2012 Capital de la Cultura Catalana. Al capdavant d’aquesta proposta es troba Sergi Guasch, que amb només 27 anys ha dirigit un espectacle “fet des de Tarragona per a Tarragona” que servirà per batejar el futur vaixell insígnia de les arts escèniques a la ciutat.

Tothom ha estat citat a les 19.30 h al Teatre Metropol. No ha estat pas un error. Guasch ha plantejat l’acte, no només com l’estrena d’un nou equipament, sinó com un reconeixement de la gent que dia rere dia fa cultura a la ciutat: “és significatiu que fa 16 anys algú de fora com els Comediants inauguressin el Metropol i ara l’estrena del nou teatre vagi a càrrec de la gent de Tarragona. Durant tot aquest temps el Metropol ha fet molta feina i ha contribuït que molta gent del sector s’hagi professionalitzat“, assegura. 

Per aquest motiu, una trentena de persones recorreran els poc més de 200 metres que separen el Metropol del Tarragona lluint unes torxes enceses. El foc, tan important en el teatre concebut per Jujol, és el símbol escollit per fer visible aquest “apadrinament” que el teatre modernista fa del seu nou veí i, a partir d’ara, company d’emocions. Entre els portants hi haurà representants de les entitats de la ciutat que treballen en el teatre, la dansa i la música i que durant molt de temps han arrencat els aplaudiments del públic en cicles com Escena Tarragona, la Mostra de Teatre Jove o, fins i tot, la programació professional.

Gairebé 700 localitats, un escenari de 220 metres quadrats, camerinos per a 30 intèrprets, una decoració singular…, la gent haurà d’assumir ràpidament les impressions generades pel projecte de l’arquitecte Xavier Climent, perquè la segona part de l’espectacle, aquesta ja restringida a les persones amb invitació, començarà ràpidament. Serà un viatge realitzat en companyia d’Èrato, Euterpe, Melpòmene, Talia i Terpsícore. Potser no les reconeixem pel nom, però es tracta de les muses, que serviran de fil conductor i font d’inspiració personificades com a ballarines de l’Escola de Dansa Àrtemis.

Detall de les butaques de l'amfiteatre del Teatre Tarragona

Serà aleshores quan un vídeo de poc més de 10 minuts de durada, titulat La cultura ens transforma, mostrarà el més destacat d’aquest any en què Tarragona ha ostentat la Capitalitat de la Cultura Catalana, a més de donar les claus d’un important projecte de futur que recollirà el llegat d’aquest 2012: el Banc de la Cultura. A continuació es farà efectiu el relleu de la Capitalitat a Ripoll.

Les muses aniran donant pas successivament a les arts de la dansa, el teatre i la música. D’aquesta manera pujaran a l’escenari el jove ballarí Orión Picó i la companyia Plan B Danza, que representarà un fragment del seu celebrat espectacle Les criatures de Prometeu. A continuació les actrius Muntsa Alcañiz, Mercè Anglès, Mercè Rovira i els actors Fermí Fernàndez, Oriol Grau i Joan Pascual interpretaran una selecció de textos sobre l’art teatral i l’ofici de l’actor, en una lectura dramatitzada creada especialment per a l’ocasió. Tancarà l’acte un recital a càrrec del baríton Àngel Òdena. L’orquestra Camerata XXI estrenarà el fossar del teatre i interpretarà la banda sonora de l’espectacle.

Guasch ha concebut l’espectacle com una oportunitat per “mostrar les potencialitats del nou teatre, en especial de la caixa escènica” tenint en compte el segell propi de les arts escèniques de Tarragona: “El teatre, la dansa, la música… són arts universals. Aquí fem coses professionals però sempre properes al públic.”

El 18 i 19 de desembre el Teatre obrirà de bat a bat les seves portes durant dues jornades en què es podrà visitar l’equipament de dalt a baix (d’11 a 14 h i de 18 a 21 h). A més, si voleu assistir a l’espectacle del dia 11, al llarg de tot el dia de demà, 5 de desembre, podeu participar en el sorteig de 20 invitacions dobles a través del Facebook de Tarragona 2012. El teló s’aixeca i tothom hi té un paper.2 Comentaris

 1. Xavi TGN
  12/12/2012 Respon

  ... i del que tenim a les mans per 3x el pressupost inicial... en parlarà algú???? Lleig, lleig i lleig: ni gustos ni hosties: és LLEIG. Mals materials, mals acabats (cantonades esmolades de conglomerat barat, que en dos dies semblaran una Matutano Ondulada); escales amb un pas de peu insuficient, a més rematades amb un material lliscant: aposto que en menys de dos mesos s'han apedaçat amb algun enginy per sortir del pas i que ningú es mati baixant-les! Amfiteatre vertiginós: he presenciat com diverses persones abandonaven els seients de la zona superior per evident mareig o simple incomoditat i mala visió de l'escenari... Si això fos un teatre 'low cost' mira: són els temps que toquen! Però passar de 3M d'euros pressupostats a prop de 9M d'euros, i tenir aquesta PORQUERIA DE RESULTAT... ÉS D'IDIOTES!!!!!!! I vinga, tots a riure la gràcia, que Tarragona mola!!!

  • Tarragona 2012
   12/12/2012 Respon

   Xavi, prenem nota de les teves consideracions sobre l'estètica i els acabats del teatre, òbviament opinables. Coincidim en què segurament hi ha alguns aspectes millorables, però no coincidim a l'hora de parlar d'una "porqueria de resultat". D'altra banda, els responsables polítics ja han explicat en diferents ocasions els motius de l'increment del pressupost: canvis del projecte, canvis d'empreses adjudicatàries, etc. Pel que fa a l'alçada de l'amfiteatre, és molt inferior i ofereix molt millor visibilitat que els amfiteatres de teatres d'èxits a ciutats com Madrid i Londres, per exemple

Deixa un comentari