El Bar La Penya, situat a la cèntrica plaça de la Font de Tarragona, ha estat reconegut com un dels millors restaurants que utilitzen pa artesà a la ciutat. Aquest guardó, el qual també han obtingut Can Bonachí, Racó de l’Abad, Bar Cortijo, Restaurant Bolimbo, Restaurant Barquet i Restaurant El Cup Vell, ha estat atorgat pel Gremi de Forners de Tarragona, que ha valorat molt positivament el compromís del bar amb els productes de proximitat i de qualitat. En una conversa amb el propietari, el Juanmartí Salvador, ens va revelar els detalls d’aquesta distinció i la importància que té per a ells.

Fidels a un producte

El Juanmartí expressa que aquest reconeixement no ha estat una sorpresa per a ells: Portem molts anys gastant el pa de sempre del Forn Tarraconense.” La fidelitat a un producte de qualitat ha estat clau per a obtenir aquest guardó.

Els criteris per a ser guardonats es basen en l’ús de pa artesà i de proximitat, que no es compra a qualsevol fleca, sinó que és més car però també de millor qualitat. 

L’ús d’un bon pa és essencial per a un establiment com el seu. El Joan subratlla la importància del producte: “És un pa més sa, amb farina de millor qualitat. Els clients ho agraeixen, fem molts entrepans. Si tu menges un bon pa, menges més a gust.” Aquest detall es reflecteix en l’opinió dels clients, que sovint comenten la bona aparença dels entrepans. En aquest sentit, l’establiment utilitza una mitjana de 15 a 20 barres de pa al dia, amb les quals preparen uns 50 entrepans.

Tapes a la tarda, acompanyades de pa de pagès

A més dels entrepans, el Bar La Penya també ofereix tapes a la tarda, acompanyades de pa amb tomàquet. “És pa de pagès en aquest cas, però igual de bo”, explica el Juanmartí. 

Un bon pa incrementa el preu del plat o l’entrepà? El Juanmartí afirma que no: “Tinc un preu molt assequible”. El seu bar, molt proper a l’Ajuntament, rep molts clients del consistori. “La gent de l’Ajuntament busca una bona relació entre el preu i la qualitat i nosaltres la donem, afirma el propitari, el qual també destaca que “també gasto oli d’oliva de proximitat”.

En un moment en què hi ha un gran debat sobre el pa congelat o de baixa qualitat, el Juanmartí té clar com combatre aquest fenomen: Cal comprar pa artesà i de proximitat. Altres tipus de pans fins i tot són dolents per la salut, amb farines més refinades”.. El Gremi de Forners, precisament, va ser un dels temes que van comentar, ja que ells treballen amb farina de qualitat i productes bons.

Finalment, en relació amb el consum de pa a Espanya, que està per sota d’altres països de la Unió Europea, el Juanmartí assegura que els tarragonins en són uns. “Els tarragonins són molt panarres”, conclou. 

Aquest reconeixement al Bar La Penya no només celebra la seva dedicació a la qualitat sinó que també promou els valors de la gastronomia local i artesana a Tarragona.

Text i imatges: Josep Gallofré