Serapi Colombo treballa incansablement per a la defensa del dret a gaudir de l’esport de les persones amb discapacitat intel·lectual. En definitiva, per a una pràctica esportiva del tot inclusiva. La seva vida professional i de l’esport gira al voltant de l’Escola Solc, en la qual està arrelat des de fa 39 anys. En certa manera, Serapi és història viva de l’entitat. Per aquest motiu, el passat 16 de desembre va rebre la distinció al Mèrit Esportiu per part de l’Ajuntament de Tarragona.

Colombo interpreta el guardó “com un premi col·lectiu de tots els meus companys, tant en l’àmbit educatiu com esportiu”. Diplomat en Formació del Professorat d’EGB, postgrau d’especialista en Pedagogia Terapèutica i postgrau d’especialista en Educació Física, el tarragoní és actualment professor titular d’aula i coordinador d’Educació Física i Esports a l’Escola Solc. Amb gairebé 40 anys al peu del canó, creu en “el que anomenem educació integral, ja que l’esport comporta un treball de valors molt rellevant”.

El Serapi, en la darrera trobada de pàdel unificat de Nadal

Paral·lelament, el Serapi intenta que els alumnes facin el salt al Club Esportiu Solc, del qual n’és impulsor i actual membre de la junta directiva. Ho considera com una proposta d’ocupació “d’oci actiu a escala extraescolar” i que comporta per als nois i noies “una millora de la condició física, però també de les relacions socials, l’educació, la tolerància i el creixement personal”. Colombo també remarca el factor familiar: “La pràctica esportiva ens demostra que poden fer el que sigui, només cal saber com apropar-los l’esport a les característiques de cadascú”, expressa. El marge de millora que aconsegueixen fa que els familiars percebin un creixement que afecta de forma directa “l’autoestima dels joves i de la família”.

La importància de les sinergies

Serapi Colombo gairebé no té paraules per explicar què li aporten els joves de l’escola i del club. “M’omple de satisfacció apreciar les seves evolucions, que vegin que les coses, per molt complicades que semblin, sempre són factibles”, comenta. El professor afegeix que “sempre cal veure que les barreres es poden salvar”. El mestre d’educació física valora de forma molt positiva les sinergies, siguin des de l’escola o des del club. El fet d’aconseguir infinitat de col·laboracions amb altres centres, entitats o institucions, com la Federació ACELL, el CBT o el FC Tarraco, per exemple, els permeten “fer un pas endavant”. “Una cosa és practicar esport i l’altre és fer-ho amb bones condicions”, diu.

El tarragoní creu que l’activitat dels nois i noies del Club Esportiu Solc i de l’escola giren al voltant de tres eixos: esportiu, personal i social. Aquest darrer el considera “vital”, pel fet de poder visibilitzar el tercer sector.

El Serapi amb el FC Tàrraco-Solc, quan va ser campió de la lliga territorial de futbol

Des del Club Esportiu Solc han tingut l’oportunitat de representar Tarragona en campionats d’Espanya, Europa i mundials, a través de la Federació ACELL i Special Olympics. Destaca, per exemple, entre molts d’altres, els Jocs Mundials de l’any 2019 a Abu Dhabi o el Campionat d’Special Olympics d’Espanya de Futbol 7 Unificat, a Vila-real. De fet, el seu objectiu no és altre que aconseguir que el màxim nombre dels “nostres esportistes tinguin accés a aquestes experiències”.

La normalitat de l’esport inclusiu

Quan el club es trobava en un dels millors estats de salut de la seva història va arribar la pandèmia de la covid-19. Acords i convenis previstos per al 2020 van quedar aturats. Però el Serapi i la resta de tècnics no es van quedar aturats i van oferir entrenaments virtuals als esportistes a través de les xarxes socials. Així fins a l’octubre del passat any, quan es va fer la primera trobada presencial.

Tothom ha intentat posar el seu granet de sorra, com és el cas de la Feredació ACELL, que la passada primavera va organitzar campionats interns entre els grups de convivència. Des del setembre que el Club Esportiu Solc ha recuperat una certa normalitat pel que fa als entrenaments. Això sí, amb prudència, ja que, tal com recorda Colombo, “treballem amb un col·lectiu més vulnerable”.

El Serapi considera que “encara queda molt per fer amb la inclusivitat en el món de l’esport”. Per a ell, la vertadera realitat arribarà “quan no hàgim de posar adjectius”. Ho pensa com un repte i creu que cal “canviar el xip” i posar tots els suports necessaris i elements perquè qualsevol persona del col·lectiu pugui participar “en un esdeveniment que s’organitzi obert a la ciutadania”.

Text: Josep Gallofré

Imatges: Serapi Colombo i Josep Gallofré