La pujada de les temperatures i l’arribada del bon temps van acompanyades d’un augment d’usuaris de les platges, motiu pel qual el servei de Neteja de l’Ajuntament de Tarragona posa en marxa un dispositiu especial durant els mesos estivals per contribuir a mantenir els espais nets i reduir la contaminació marina.

En aquest sentit, diàriament des del passat mes de maig, i fins a finals de setembre, operaris del servei de neteja repassen manualment la dotzena de platges de la ciutat, buidant les papereres (a les platges del Miracle i l’Arrabassada es fa dos cops al dia) i netejant els WC químics, les dutxes, els rentapeus, les passarel·les i els cartells que hi ha instal·lats arreu del litoral.

D’altra banda, en dies alterns i abans de les deu del matí, es pot veure treballant el vehicle especial que s’encarrega de fer el garbellat de la sorra. Aquesta acció serveix per airejar-la, per permetre que els raigs del sol hi penetrin per potenciar al màxim l’acció desinfectant, i també per netejar els residus que hi han quedat amagats. D’aquesta manera, la maquinària separa els objectes i la sorra queda homogeneïtzada, esponjosa i allisada.

L’equip de neteja de les platges està format per un encarregat, cinc maquinistes i deu peons. Aquest equip presta servei durant set dies a la setmana, i pot requerir reforç en casos puntuals i necessaris.

Recollida de petits residus, neteja i desbrossat

Una altra de les accions que es duen a terme des del Departament de Neteja de l’Ajuntament de Tarragona durant la temporada d’estiu és la recollida de petits residus i de desbrossat dels accessos a les platges i aparcaments, que es fa de manera manual per mirar d’arribar a tots els racons possibles. Burilles, taps de plàstic, ampolles, mocadors… són alguns dels residus que es recullen perquè no arribin a la sorra o al mar.

Així doncs, a través d’un pla d’ocupació, quatre persones s’han sumat aquest estiu a l’equip de neteja que té cura d’espais com el Bosc de la Marquesa, les zones de pícnic i d’aparcament de les platges o el camí de ronda litoral, entre d’altres.

La importància de mantenir netes les platges

Més enllà de la satisfacció de gaudir d’entorns nets i cuidats, la neteja de les platges és bàsica per reduir la contaminació marina. Diversos estudis demostren que milions de micropartícules de plàstic i d’altres deixalles són ingerides de manera regular per peixos i altres espècies, que acaben ferides o al nostre plat. Conseqüentment, aquell plàstic que s’ha llençat a la sorra de la platja o bé no s’ha recollit podria acabar dins del nostre organisme.

Text i fotografies: Laia Díaz