Què té Nova York que enamora a tothom que la trepitja? “Té un magnetisme especial que és difícil d’expressar. Per mi és una sensació de sentir que tot és possible, que l’únic que et posa límits ets tu mateix”. Així defineix la ciutat Marc Tió, corresponsal de RAC1 a la ciutat dels gratacel, i fundador de Cap a Nova York, una empresa que ofereix rutes turístiques en català.

Vigatà de naixement i tarragoní d’adopció, Tió va trepitjar per primer cop Nova York l’any 1998, amb motiu del viatge de fi de carrera. Mentre un ampli grup d’estudiants marxava cap a Cuba, un petit grup d’amics cinèfils va optar per viatjar a la ciutat americana. Posteriorment, va fer-hi dos viatges més, el 2006 i el 2008. Dos desplaçaments gairebé consecutius que, sense adonar-se’n, “em van preparar el terreny per venir-hi definitivament el 2009”.

A més de RAC1, el Marc treballa per altres mitjans de comunicació com el Digital Traveler o Fotogramas. En el primer “aboco la meva passió per Nova York”, on escriu sobre novetats o fets interessants per fer a la ciutat. Amant del cinema, Fotogramas li permet “parlar amb directors i actors de cinema que admiro”.

Més enllà dels mitjans de comunicació, el Marc va fundar Cap a Nova York. El seu objectiu i el de tot l’equip que formen el projecte és mostrar més del que “tothom espera”. En resum, es tracta de conèixer la ciutat “a través dels ulls d’un català que hi viu”. En aquest sentit, ofereix visites privades tant a peu com en metro, “per tenir una experiència més quotidiana”. A més de la part històrica imprescindible de monuments i carrers, Tió hi afegeix “el meu valor personal”.

Itineraris per gaudir d’una ‘experiència única’

L’objectiu no és altre que els visitants tinguin “una experiència única”. El seu dia a dia també enriqueix les visites guiades que fa, ja que “encara em trobo coses que no havia vist abans”. “Ho considero un triomf personal”, expressa.

La seva personalitat inquieta i les seves feines li permeten “estar al dia” de Nova York. Tot i això, reconeix que també és crític amb el desenvolupament de l’urbs i “com alguns plans urbanístics alimenten la divisió social i racial de la ciutat”. Així, considera que en molts casos “el fons, ens revela una dimensió molt diferent del que apreciem”.

Una ciutat insòlita durant pandèmia

En l’esclat de la COVID-19, Nova York es va convertir en l’epicentre de la pandèmia i les imatges de fosses comunes i els hospitals militars instal·lats a Central Park “van fer la volta al món”. El Marc va patir “un desgast personal” important i explica que “va ser trist veure com la ciutat s’aturava”. En poques ocasions havia vist la ciutat “estabornida d’aquesta forma”. Per sort, diu, la recuperació ha estat ràpida i “ja tornem a tenir un ambient als carrers gairebé com el d’abans de la crisi sanitària”.

D’aquesta forma, Times Square, per exemple, tornarà a ser l’epicentre de Cap d’Any, com és tradició. Aquest espai, segons Marc Tió, “ha recuperat els embussos habituals de turistes i això és un bon senyal per a tots els negocis que en depenen”. En referència a la nit del 31 de desembre, explica que l’alcalde de la ciutat ha donat “llum verda a les aglomeracions, sempre que les persones estiguin vacunades”, ja que els controls sanitaris a Nova York “són molt rigorosos”.

Una altra data que assenyalada a Nova York és l’11 de setembre. “Són uns fets que sempre marcaran la memòria dels novaiorquesos”, comenta. Cada any es fa la lectura dels noms de les prop de 3.000 persones que van perdre la vida en els atemptats en una cerimònia privada per a familiars i amics. A més, el Marc va estar present al 10è aniversari, al Memorial de l’11-S presidit per Barack Obama i George Bush.

Viure a milers de quilòmetres de Tarragona fa que el Marc trobi a faltar, sobretot, la seva família, en el que és “la part més dura de viure tan lluny”. A més, enyora els passejos per Tarragona “fins a tocar ferro, fer el vermut a la plaça de la Font o treure el nas al mercat per ensumar els productes frescos”. Tot i viure en una de les ciutats més emblemàtiques del globus terraqüi, admet “que els tarragonins teniu molta sort”, ja que hi ha moltes coses de la rutina tarragonina “gairebé impossibles de replicar a Nova York”. Curiosament, el Marc no s’emportaria res a la seva maleta. Ho argumenta amb una explicació del tot coherent: “És bo trobar a faltar les coses que t’agraden, perquè així el retorn és més dolç”.

Text: Josep Gallofré

Imatges: Marc Tió