Si us donessin l’opció de fer un nano nou de trinca, quin personatge tarragoní actual triaríeu de model?

Si ho recordeu, l’any passat vam iniciar una sèrie d’articles sobre els Nanos Vells de Tarragona per commemorar els 150 anys que aquests elements tan significatius del Seguici Popular tarragoní acaben de fer. Avui us llancem aquesta pregunta tot parlant-vos dels nostres Pagesos, la penúltima parella que ens queda per tractar. Anteriorment, ja us explicàvem que els Nanos Vells, de l’escultor Bernat Verderol, estan formats per tretze capgrossos que representen diversos estaments de la ciutat del segle XIX i avui és el torn d’aquells que simbolitzen la importància social i econòmica de la terra i l’agricultura en la col·lectivitat.

Tant l’estudiós Adolf Alegret com l’historiador Joan Salvat i Bové coincideixen a identificar la pagesa amb la mestressa d’una botiga de pesca salada i cansaladeria del carrer Merceria coneguda amb el renom de La Pacheca. En canvi, en el cas de la figura masculina de la parella, ja no es posen tan d’acord: el primer indica que és el regidor de l’alta pagesia de l’època conegut pel renom de Pepet de les Carallades, mentre que Salvat diu que caricaturitzaria Pau Montguió, també representant de la pagesia de la ciutat, conegut amb el renom de Pau de la Llebra.

En tot cas, sembla que, en aquell moment, la popularitat i el càrrec van valdre l’honor de poder tenir un nano a aquests dos personatges. En què us fixaríeu actualment per triar-los?

Pagesos 5

Text: Rosa Comes i Laia Marín
Imatges: Laia Marín – Tarragona Cultura

Fonts:

> Web Agrupació de Portadors dels Nanos Vells de Tarragona.
> Joan Salvat i Bové al llibre Los gigantes y enanos de Tarragona (1951).
> Festes.org
> TarracoWiki