Lletres inconformistes, gerros acollidors amb els animals i viatges evocatius cap als blaus més infinits. Tot té cabuda en els llibrets de la col·lecció Plegats, el projecte d’autoedició impulsat per l’empresa tarragonina Mènsula Studio. El passat abril, coincidint amb la diada de Sant Jordi, se’n van presentar els tres primers números i ara se n’han publicat tres més, obra de tres joves creadores de la ciutat: Maria Jacas, Laia Marín i Mar Borrajo.

Un bon dia un ocell va decidir donar un nou ús a un gerro situat a l’entrada de la casa familiar de la il·lustradora Maria Jacas i va començar a fer un niu en el seu interior. Setmanes després en aquest indret poc usual van néixer unes cries de carboner comú. Malauradament, la mare va deixar d’aparèixer i les cries van acabar morint. Jacas ha recuperat aquesta història real per al seu plegat però s’ha permès donar-hi “un final feliç”, ja que al gerro també hi acaba florint una planta.

Pot una lletra tenir dubtes existencials? Aquest és el punt de partida de “Els dubtes de la A”, la proposta de la dissenyadora Mar Borrajo. No conforme a encapçalar l’abecedari, la A es va transformant en altres lletres, en una història deliciosa que, en realitat, és una mena de joc tipogràfic.

Portades dels tres nous llibrets de la col·lecció Plegats

Laia Marín, per la seva banda, ens proposa una doble escapada als maldecaps del dia a dia. A través d’unes suggestives fotografies, Marín ens retrata aquesta doble solució: mar i cel, dos mons amb el color blau com a denominador comú. Dues petites històries confirmen el caràcter evasiu dels blaus paral·lels que donen títol a aquest plegat.

Les tres autores coincideixen a destacar el caràcter atractiu del format, ideal per explicar una petita història i que, al mateix temps, pot servir com a carta de presentació de l’artista. “És un format original que funciona molt bé per a la il·lustració i la fotografia“, explica Laia Marín. “Tenia aquesta història pendent i la volia explicar, i aquest format és ideal i molt atractiu“, redunda Maria Jacas. “La idea de l’autoedició m’agradava molt i s’han de potenciar les iniciatives interessants“, remarca Mar Borrajo.

Aquests tres nous números de la col·lecció, com els tres primers, es poden consultar i comprar per quatre euros en diferents establiments de la ciutat i des de la pàgina web de Plegats.