La vida de Teresa Fuster (Tarragona, 1974), coneguda com a Bito, ha anat sempre lligada indubtablement a l’esport i a Tarragona. Campiona del món en gimnàstica rítmica per conjunts a Atenes 1991 i jugadora de la selecció espanyola de rugbi, la Bito fa uns anys va canviar l’esport d’elit per implicar-se directament en la seva ciutat, fins al punt de rebre el guardó de millor esportista del segle XX de la ciutat de Tarragona l’any 2000 i ser pregonera de les Festes de Santa Tecla el 2018.

Persona senzilla, optimista i molt implicada, la Bito és llicenciada en Educació Física i màster en Direcció i Administració d’Empreses. Va formar part de l’organització dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018, és membre de la Junta Directiva del Nàstic i actualment és la responsable del Voluntariat Grana i dels Projectes de Responsabilitat Social del club.

Durant el cap de setmana del 16-18 de novembre, la primera fase de la tercera edició de La Liga Genuine Santander ha aterrat a Tarragona. La Bito ha estat la responsable de coordinar el nombrós grup de voluntaris que acompanyarà el Nàstic Genuine, un equip de futbol format per jugadors amb discapacitat intel·lectual, que, gràcies al suport de BASF, ha vist com el seu somni de tenir una lliga pròpia s’ha fet realitat.

El Voluntariat Grana en una de les fases de La Liga Genuine.

Com i quan neix el Voluntariat Grana?

El projecte del Voluntariat Grana neix l’any 2017 amb la voluntat de donar resposta a les persones que volen aportar el seu esforç, il·lusió i dedicació a diferents accions esportives i socials promogudes pel Gimnàstic de Tarragona. A més, també va ser fruit, en part, de l’herència d’un fantàstic grup de voluntaris dels Jocs Mediterranis, que un cop acabat l’esdeveniment estaven interessats a continuar col·laborant vinculats al club.

Com s’articula?

El Voluntariat Grana té 4 àrees principals: el programa social, que engloba totes les iniciatives que no són esportives; el suport a les seccions del Club, el suport als partits del primer equip i el voluntariat de La Liga Genuine.

Els voluntaris rebent instruccions al Nou Estadi.

És aquest últim el projecte més ambiciós?

Tots els àmbits de voluntariat són importants, però sí que és cert que la dimensió del projecte Nàstic Genuine és molt rellevant. No només pel que suposa per als nois i noies, sinó també per tots els valors, les famílies i la gent que hi ha darrere. Tenim un grup de 340 voluntaris. BASF i el Nàstic hi van creure des del primer moment i gràcies al seu suport el projecte ha agafat avui una embranzida espectacular.

De fet Tarragona acull cada any la fase inaugural de la Liga Genuine Santander.

Sí, és un bonic detall que té La Liga amb la ciutat i el club, tenint en compte que l’equip del Nàstic Genuine va ser el pioner del projecte. La primera edició de La Liga Genuine es va disputar fa 3 anys i comptava amb 18 equips. Avui en som ja 36. Després de la fase a Tarragona el campionat es disputarà enguany a Sevilla, las Palmas, Gijón i Bilbao.

Fase inaugural de La Liga Genuine al Nou Estadi de Tarragona.

Quin futur li augures al projecte Genuine?

Personalment crec que el gran repte que tenim per endavant és ser capaços de mantenir la seva essència, que no perdi mai els valors que representa. Una de les frases del projecte Genuine és “compartir abans que competir”. Si som capaços de mantenir això, la Liga Genuine tindrà un llarg recorregut.

Integrants de l’equip Nàstic Genuine.

Què li diries a algú que vol formar part de qualsevol tipus de voluntariat?

Que no s’ho pensi. És una experiència personal impagable que recordes per a tota la vida. Com sempre m’agrada dir: “En el voluntariat reps molt més del que dones.” I en el cas del projecte del Nàstic Genuine, això és multiplica per mil. Formar part del Voluntariat Grana és molt fàcil! Només cal omplir el següent formulari.

Text: David Oliete
Fotografies: David Oliete / Cedides